Donald Trump: Taiwan ar trebui să ne plătească pentru apărare. Nu suntem diferiți de o companie de asigurări

Donald Trump: Taiwan ar trebui să ne plătească pentru apărare. Nu suntem diferiți de o companie de asigurări
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jefferee Woo

SUA ar trebui să primească bani din partea Taiwanului pentru apărarea insulei, întrucât în prezent aceasta nu achită nimic, a declarat Donald Trump, candidatul republicanilor la prezidențialele americane, pentru Bloomberg Businesweek, o afirmație care a dus la scăderea acțiunilor de la producătorul taiwanez de cipuri TSMC, relatează Reuters.

„Îi cunosc pe oameni foarte bine, îi respect mult. Ne-au luat 100% din bussines-ul cu cipuri. Consider că Taiwan ar trebui să ne plătească pentru apărare”, a declarat Trump într-un interviu din 25 iunie, care a fost publicat miercuri.

Donald Trump a comparat SUA cu o „companie de asigurări”

„Știți voi, nu suntem diferiți de o companie de asigurări. Taiwan nu ne oferă nimic”, a adăugat republicanul.

În replică, premierul taiwanez Cho Jung-tai a spus că Taiwan și SUA se bucură de relații bune, deși nu au legături formale, și că este angajat să sporească apărarea insulei.

„Taiwan și-a consolidat constant bugetul de apărare și și-a demonstrat responsabilitatea față de comunitatea internațională”, a declarat Cho Jung-tai, într-o conferință de presă la Taipei.

„Suntem dispuși să ne luăm mai multe responsabilități; ne apărăm pe noi înșine și ne asigurăm securitatea”, a continuat oficialul taiwanez.

SUA, principala furnizoare de arme pentru Taiwan

SUA este principala furnizoare de arme și susținătoare internațional al Taiwanului, dar nu există un acord formal de apărare între cele două părți. Totuși, SUA este obligată de legislația națională să îi ofere Taiwanului mijloace pentru autoapărare.

Guvernul taiwanez a făcut o prioritate din modernizarea apărării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Ministrul de externe din Israel îl acuză pe Josep Borrell că „amintește de cei mai răi antisemiți din istorie”. Șeful diplomației UE criticase un atac israelian din Gaza
21:39 - Nicolae Ciucă: Am ajuns la Galați, în zonele lovite de calamitate și voi rămâne aici peste noapte. Solidaritatea și compansiunea fac o comunitate puternică (VIDEO)
21:18 - Inundațiile au făcut prăpăd în estul României. Imagini cutremurătoare din Galați, județul care se confruntă cu cea mai dificilă situație (FOTO)
20:58 - George Stângă (PNL), despre inundațiile din Galați: Zona nu este la primul eveniment de acest fel. Cei responsabili nu au învățat nimic. Prefectura și Consiliul Județean au dat dovadă de un amatorism ieșit din comun (VIDEO)
20:32 - România, victorie dramatică împotriva Chinei în Cupa Davis. Cezar Crețu a adus punctul decisiv, după un nou succes în trei seturi
20:14 - Cutremur sâmbătă în România
19:57 - Patriarhul Daniel lansează un „apel la solidaritate cu persoanele grav afectate de inundații”: „Clericii și credincioșii sunt încurajați să contribuie activ la ajutorarea acestora”
19:33 - Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, împreună în zonele afectate de inundațiile din estul țării. Liderii PSD și PNL ar urma să rămână acolo peste noapte
19:14 - Rusia amenință că va transforma Kievul într-un „uriaș punct topit”. Dmitri Medvedev îi critică pe „pompoșii imbecili anglo-saxoni”
18:53 - O fetiță de 3 luni a murit într-un incendiu. Bunica ei a fost rănită grav în încercarea de a-și salva nepoatele