Donald Trump retrage Statele Unite din încă un acord internaţional. După Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, Acordul de la Paris sau Acordul nuclear iranian, Trump scoate ţara din tratatul ONU care reglementează comerţul internaţional cu arme, informează B1 TV. Anunţul a fost făcut în cadrul unui discurs organizat de puternica NRA, organizaţie de lobby în favoarea armelor de foc, care l-a sprijinit pe Trump în cursa prezidenţială.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Anunţul a fost făcut în cadrul unei întâlniri a membrilor National Rifle Association, organizaţie de lobby care susţine folosirea neîngrădită a armelor de foc şi care se opunea participării SUA la acest tratat.
”Sper că acum sunteţi fericiţi”, le-a spus Trump celor prezenţi în sală, în timp ce aceştia îl ovaţionau.
O scrisoare oficială de retragere va fi înaintată ONU în zilele următoare.
Tratatul fusese adoptat de Adunarea Generală a ONU în septembrie 2013, stabilind reguli la nivel naţional care să controleze comerţul cu arme. Singurele ţări care au votat atunci împotrivă au fost Iranul, Coreea de Nord şi Siria.
Preşedintele Barack Obama a semnat pactul în 2013, dar acesta nu a fost ratificat niciodată de legiuitorii americani.
Potrivit acordului, exportul armelor convenţionale este interzis dacă acestea pot fi folosite în atacuri împotriva civililor, asupra şcolilor şi a spitalelor. De asemenea, conform documentului, este interzisă vânzarea de arme către ţări care promovează genocidul sau crimele împotriva umanităţii.
Potrivit unui raport al ONU făcut public zilele trecute, forţele americane şi afgane au ucis mai mulţi civili decât talibanii sau alte grupări insurgente în Afganistan.
Statele Unite şi Marea Britanie susţin logistic o coaliţie de nouă state, condusă de Arabia Saudită, care din 2015 intervine armat în Yemen. Potrivit datelor oficiale, peste 60 de mii de oameni au pierit în acest conflict, dar organizaţiile pentru drepturile omului susţin că bilanţul negru este de cinci ori mai mare.
Iar un raport UNICEF publicat în noiembrie anul trecut descria Yemenul drept ,,un iad pentru copii”, o ţară în care, la fiecare 10 minute, un copil moare din cauza bolilor netratate.
Aproape 100 de mii de copii cu vârsta de sub cinci ani au murit de foame în Yemen, de la debutul conflictului.
În august 2016, Departamentul american de Stat aproba vânzarea de arme şi vehicule militare către Arabia Saudită, în cadrul unui contract de aproximativ un miliard de euro. În mai 2017, Donald Trump şi regele saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud au semnat o serie de scrisori de intenţie prin care Riadul anunţa că va achiziţiona de la Statele Unite, cu efect imediat, arme în valoare de 110 miliarde de dolari şi de 350 de miliarde de dolari în decursul a zece ani.