Donald Trump și avocata sa, condamnați la plata unei amenzi de aproape 1 milion de dolari pentru că au avansat un proces „frivol” împotriva lui Hillary Clinton

Publicat: 20 01. 2023, 11:45
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Un judecător federal i-a pus pe Donald Trump și pe unul dintre avocații săi să plătească în comun aproape un milion de dolari ca amenzi pentru că au forțat un proces „frivol” în care i-au acuzat pe Hillary Clinton, Comitetul Național Democrat și alți inamici percepuți ai fostului președinte că s-ar fi implicat în fraude și ar fi inventat o vastă conspirație împotriva sa, relatează The Guardian.

Donald Trump și avocata sa, condamnați la plata unei amenzi de aproape 1 milion de dolari

Procesul a fost respins în septembrie, iar lui Trump și unuia dintre apărătorii săi li s-a ordonat în noiembrie să achite sancțiuni de zeci de mii de dolari. Cea mai recentă decizie a venit ca urmare a faptului că grupul din care făcea parte și Clinton a depus o cerere de sancțiuni separată.

Sfârșitul procesului marchează un nou eșec juridic pentru fostul președinte al Statelor Unite, care se confruntă cu o serie de investigații civile și penale, inclusiv ancheta privind documentele clasificate, iar o parte din avocații săi sunt la rândul lor cercetați pentru felul în care s-au comportat în anumite spețe.

Judecătorul american Donald Middlebrooks i-a sancționat pe Donald Trump și pe avocata sa principală, Alina Habba, pentru că ar fi abuzat de sistemul juridic, avansând un proces cu argumente pline de dezinformare și erori.

„Avem de-a face cu un proces care n-ar fi trebuit intentat niciodată, care a fost complet frivol, atât din punct de vedere factual, cât și din punct de vedere juridic, și care a fost intentat cu rea-credință și într-un scop impropriu”, a scris judecătorul în dispoziția de 46 de pagini prin care impune sancțiuni de aproape 938.000 de dolari pentru Trump și Habba.

Procesul a fost deschis inițial de Trump, în martie 2022, când fostul președinte american i-a acuzat pe Hillary Clinton și Comitetul Național Democrat că au conspirat cu oficiali FBI de rang înalt înaintea alegerilor prezidențiale din 2016 pentru a fabrica legături între campania republicanului și Rusia astfel încât să îl prejudicieze din punct de vedere politic.

Cu toate acestea, Middlebrooks a respins cazul după ce a constatat că pledoaria lui Donald Trump a fost haotică și a echivalat cu o obstrucționare a justiției, cuprinzând acuzații despre care se știa că sunt false. Argumentele fostului președinte s-au dovedit a fi lipsite de temei.