Donald Trump va prezenta un plan în trei pași pentru repornirea economiei SUA. În ce condiții pot relaxa statele restricțiile de carantină

Donald Trump va prezenta un plan în trei pași pentru repornirea economiei SUA. În ce condiții pot relaxa statele restricțiile de carantină
foto: Hepta.ro

Noile îndrumări federale pentru repornirea economiei SUA, care vor fi prezentate de președintele Donald Trump, recomandă statelor americane să aibă o „traiectorie descendentă” a noilor cazuri de infecție cu coronavirus timp de 14 zile, înainte să poată începe un proces în trei pași pentru relaxarea restricțiilor de carantină, arată un document al Casei Albe consultat de Reuters.

Plan în trei pași pentru repornirea economiei SUA. Condițiile lui Trump pentru relaxarea restricțiilor de carantină

Documentul cuprinde planul președintelui Donald Trump pentru redeschiderea afacerilor care au fost afectate de pandemia de COVID-19 și efectele sale economice. Îndrumările arată că, înainte de redeschiderea statelor, spitalele ar trebui să aibă un „program robust de testare”, care să includă testare de anticorpi pentru angajații din sectorul sanitar.

Statele ar trebui să aibă capacitatea de a implementa zone de screening și testare pentru oameni simptomatici, dar și să îi poată monitoriza, iar sistemul sanitar ar trebui să fie în stare să furnizeze echipamente de protecție personală independent și să se poată descurca în eventualitatea unui nou val de cazuri de COVID-19.

Documentul a explicat că recomandările sunt „implementabile la scară națională de la stat, la stat, la discreția guvernatorilor”. Vestea vine în contextul în care Trump și guvernatorii democrați s-au contrat în ceea ce privește autoritatea pentru redeschiderea economiilor statale.

În prima fază a redeschiderii, îndrumările precizează că grupurile de peste 10 persoane ar trebui evitate dacă măsurile de distanțare socială nu pot fi respectate. Călătoriile non-esențiale trebuie reduse la minimum, tele-munca trebuie încurajată și spațiile comune din birouri trebuie închise.

Școlile vor rămâne închise în faza 1, dar sălile mari precum teatrele, restaurantele, stadioanele și lăcașurile de cult pot fi deschise sub „protocoale stricte de distanțare fizică”.

Spitalele, care au fost lovite puternic în această criză sanitară, ar putea să reia operațiile programate, care au un rol important la nivel de venituri, iar sălile de sport pot fi redeschise cu noi protocoale. Barurile, totuși, ar trebui să rămână închise, arată îndrumările.

În a doua fază, care se referă la statele „fără nicio dovadă de recul” al cazurilor de coronavirus, îndrumările recomandă evitarea grupurilor de 50 de persoane atunci când măsurile de distanțare socială nu pot fi respectate. Călătoriile non-esențiale pot fi reluate în această perioadă, iar școlile, campusurile pot fi redeschise. Până și barurile ar putea să reia activitatea, cu condiția să limiteze numărul de clienți.

Faza a treia prevede revenirea la serviciu fără restricții.

Un oficial de la Casa Albă a descris îndrumările drept conservatoare și a notat că acestea au fost convenite cu doctori importanți din comandamentul prezidențial anti-coronavirus.

„Acestea sunt noile îndrumări ale președintelui. Ele sunt la nivel de recomandări. Sunt flexibile. Sunt bazate pe date”, spune un alt oficial înainte de dezvăluirea oficială a planului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`