Donald Trump nu dorește „o schimbare de regim” în Iran. Ayatollahul Ali Khamenei promite că Teheranul va continua să-și reducă angajamentele asumate în acordul din 2015

Donald Trump nu dorește „o schimbare de regim” în Iran. Ayatollahul Ali Khamenei promite că Teheranul va continua să-și reducă angajamentele asumate în acordul din 2015
foto: hepta.ro.

Președintele american Donald Trump a dat asigurări, marți, că nu exercită presiuni pentru a schimba regimul în Iran, deși Washingtonul denunță neîncetat influența destabilizatoare pe care o are Teheranul în Orientul Mijlociu, potrivit news.ro.

LACRIMI AMARE ÎN SHOWBIZ! DIN PĂCATE, MIHAI CONSTANTINESCU… MEDICUL MONICA POP TOCMAI A CONFIRMAT ANUNȚUL TRIST (GALERIE FOTO)

Noi nu căutăm o schimbare de regim. Nu o căutăm deloc. (…) Ei nu pot să aibă arma nucleară”, a declarat Donald Trump la Casa Albă.

DEZVĂLUIRI ȘOC DESPRE ANDREEA MARIN. ESTE VORBA DESPRE SINUCIDERE (GALERIE FOTO)

SUA și Iranul nu mai întrețin relații diplomatice din 1980, dar chiar și așa tensiunile au escaladat în ultima perioadă, după o serie de incidente din strâmtoarea Ormuz, care au culminat cu distrugerea unei drone americane de către o rachetă iraniană, în iunie.

Donald Trump acuză Iranul că încearcă să se doteze cu armament nuclear și să fie „sponsorul terorismului” mondial. Liderul de la Casa Albă a anunțat, la o zi după doborârea dronei, că a anulat în ultimul moment o serie de atacuri aeriene împotriva unor ținte aeriene.

În acest context complicat, marți, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a anunțat că țara sa „va continua cu siguranță” să-și reducă angajamentele asumate prin acordul încheiat în anul 2015 între Teheran și spațiul euroatlantic privind reducerea capacităților nucleare.

SUA s-au retras unilateral din acest acord, în anul 2018, și au îndemnat partenerii occidentali să-i urmeze exemplul. Ulterior, Washingtonul a restabilit o serie de sancțiuni economice, menite să copleșească Teheranul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`