Donald Trump nu are imunitate prezidențială și poate fi anchetat în cazul alegerilor din 2020, a decis o instanță din SUA

Donald Trump nu are imunitate prezidențială și poate fi anchetat în cazul alegerilor din 2020, a decis o instanță din SUA
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Donald Trump nu are imunitate prezidențială și poate fi urmărit penal pentru acuzația că ar fi complotat să răstoarne rezultatul alegerilor din 2020, a decis o instanță din SUA, potrivit BBC.

Donald Trump nu are imunitate prezidențială, a decis instanța din Washington

Cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite a susținut în acest dosar de referință că are imunitate în fața acuzațiilor penale ce vizează fapte despre care el susține că ar fi făcut parte din sarcinile sale prezidențiale. Totuși, poziția lui Trump a fost respinsă prin decizia luată marți de instanța din Washington DC.

Sentința vine ca o lovitură pentru fostul lider american, care invocă de ani de zile imunitatea prezidențială în multiplele dosare cu care se confruntă.

Cazul ar putea ajunge pe masa Curții Supreme

Se crede că Donald Trump va contesta decizia în apel, ceea ce înseamnă că speța va ajunge în cele din urmă la Curtea Supremă a SUA, acolo unde conservatorii dețin o majoritate de 6 la 3.

Procurorul special Jack Smith l-a acuzat formal pe Donald Trump (77 de ani) că ar fi conspirat să răstoarne rezultatul alegerilor din 2020, care au fost câștigate de Joe Biden, și să comită o fraudă pentru a rămâne în funcție.

Procesul era programat să înceapă pe 4 martie, dar a fost amânat pentru lămurirea chestiunii privind imunitatea prezidențială.

Ar putea fi amânat cu câteva săptămâni sau chiar luni dacă speța ajunge la Curtea Supremă.

Argumentul invocat de avocații lui Donald Trump era construit pe premisa că un președinte care nu este condamnat de Congresul SUA în cadrul unei proceduri de destituire, sau „impeachment”, nu poate fi supus procedurilor penale. Trump, aminteau avocații, a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, dar a fost achitat de Senat.

Judecătorii au fost sceptici. Spre exemplu, judecătorul Florence Pan a sugerat că, având imunitate, un președinte ar putea vinde secrete de stat sau ar putea ordona asasinarea unui rival politic fără să se teamă de o eventuală urmărire penală.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`