Donald Trump neagă ce a afirmat de nenumărate ori în campanie: N-am vrut niciodată să spun că Mexicul ‘va scrie un cec’ pentru zidul de la graniţă

Donald Trump neagă ce a afirmat de nenumărate ori în campanie: N-am vrut niciodată să spun că Mexicul 'va scrie un cec' pentru zidul de la graniţă

Președintele american Donald Trump a afirmat, joi, că niciodată nu a intenţionat să spună că Mexicul va scrie literalmente un „cec” pentru Statele Unite pentru a plăti pentru zidul de la frontieră, dar a argumentat că ţara vecină ar putea plăti pentru această barieră, în schimb, într-un mod „indirect”.

„Când în timpul campaniei spuneam «Mexicul va plăti pentru asta», evident, nu am spus acest lucru şi nu mă refeream că ne vor scrie un cec. (…) Ei (mexicanii, n.r.) plătesc pentru acest lucru prin intermediul acordului incredibil pe care l-am făcut cu Mexicul și Canada – este un acord comercial”, a declarat Trump, în faţa reporterilor, la Casa Albă, înainte să plece într-o vizită la graniţa cu Mexicul, potrivit dailymail.co.uk.

În decembrie, într-o postare pe Twitter, liderul de la Casa Albă scrisese: „Într-un fel sau altul, Mexicul va plăti zidul”.

Acordul comercial SUA-Mexic-Canada – pe care Trump îl numește USMC – trebuie încă aprobat de Congres, iar liderul de la Casa Albă s-a plâns că parlamentarii ar putea bloca acordul din cauza viitoarelor alegeri prezidențiale.

„Trebuie să fie aprobat de Congres. Probabil că sunt unii (parlamentari, n.r.) care vor să facă cât mai mult rău posibil. Doar din cauză că vin alegerile prezidențiale din 2020. Deci, Mexicul plătește indirect pentru zid și atunci când am spus în fața a mii și mii de oameni că Mexicul va plăti pentru zid – ei (mexicanii, n.r.) chiar plătesc pentru zid, indirect. De multe ori, de multe ori, prin tranzacția cu adevărat grozavă pe care tocmai am făcut-o”, a argumentat Trump.

Într-un discurs televizat, Donald Trump s-a adresat marţi naţiunii americane, pledând pentru finanţarea construcţiei unui zid la frontiera cu Mexicul, în contextul presiunii imigraţioniste.

Liderul de la Casa Albă a dat vina pe democrați pentru oprirea a activităţii administraţiei timp de 18 zile, declarând că problema ar putea fi rezolvată cu ușurință dacă oponenții săi politici vor ceda cerințelor sale privind finanțarea zidului.

„Guvernul rămâne închis pentru un singur motiv: democrații nu vor finanța securitatea frontierelor”, a spus Trump în cadrul discursului. Reacţia acestuia a venit după ce democraţii, care controlează Camera Reprezentanţilor din Congres, refuză să aloce 5,6 miliarde de dolari pentru zidul de la graniţa cu Mexicul.

Preşedintele american a susținut că „zidul va fi plătit, de asemenea, în mod indirect, prin noul acord comercial cu Mexic”.

Trump este aşteptat să ajungă joi după-amiaza în apropierea graniţei din Valea Rio Grande, lângă oraşul Mission din Texas. Conform presei locale, el se va opri în parcul Anzadulas. Acolo, ofiţerii vamali caută de obicei migranţii care încearcă să intre ilegal în SUA, fiind astfel locul potrivit pentru un discurs al preşedintelui american.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie