Echipa lui Donald Trump le-a transmis oficialilor europeni că președintele ales al SUA le va cere statelor din NATO să majoreze cheltuielile cu apărarea la 5% din PIB, dar intenționează să furnizeze în continuare ajutoare militare pentru Ucraina, relatează Financial Times.
Cei mai apropiați consilieri ai lui Trump în materie de politică externă au împărtășit intențiile liderului american cu oficiali europeni de rang înalt în această lună, spun persoane familiare cu discuțiile, pe măsură ce își pune la punct politicile în ceea ce privește Europa și invazia Rusiei din Ucraina.
În timpul campaniei pentru Casa Albă, republicanul a promis să taie ajutorul pentru Ucraina, să forțeze Kievul la discuții de pace și să îi lase pe aliații din NATO fără apărare în cazul în care nu își respectă angajamentele referitoare la cheltuielile cu apărarea.
Totuși, ca un imbold pentru aliații profund îngrijorați cu privire la capacitatea lor de a proteja Ucraina în cazul în care Washingtonul renunță să o mai sprijine, Trump intenționează acum să mențină ajutoarele americane pentru Kiev și după ce va învestit ca președinte, au precizat trei persoane informate pe tema discuțiilor purtate cu oficialii occidentali.
Trump urmează să le ceară aliaților din NATO să majoreze cheltuielile cu apărarea la 5% din PIB, de peste două ori mai mult decât ținta de 2% – pe care în prezent o respectă doar 23 dintre cei 32 de membri ai alianței, printre care și România. Graficul FT arată, totodată, că Polonia este statul care alocă procentul cel mai mare în acest sens, de peste 4%.
Una dintre sursele FT spune că Trump s-ar mulțumi și cu o 3,5%, dar că intenționează să lege în mod explicit nivelul de alocare de oferta unor termeni mai favorabili în materie de comerț cu SUA.
„Este clar că discutăm despre 3% sau mai mult la summitul (NATO din iunie) de la Haga”, a declarat un alt oficial european care a fost informat în acest sens.
Aliații din NATO discută deja despre ridicarea țintei la 3% cu prilejul reuniunii care va avea loc în iunie 2025, dar multe capitale sunt îngrijorate de dificultățile fiscale pe care le-ar putea presupune o astfel de decizie.
Datele oficiale arată că SUA a cheltuit în jur de 3,1% din PIB pe apărare în 2024.