Donald Trump l-a numit pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său pentru Rusia și Ucraina: „El a fost alături de mine de la început”
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a desemnat miercuri pe generalul în rezervă Keith Kellogg ca emisar al său în Ucraina și Rusia.
Kellogg a condus Consiliul de Securitate Națională a SUA
„El a fost alături de mine de la început! Împreună, vom obţine pacea prin forţă şi vom face America şi lumea mai sigure din nou!”, a scris Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social. Generalul în rezervă a condus pentru o perioadă scurtă de timp, în timpul primului mandat al lui Trump la Casa Albă, Consiliul de Securitate Națională, conform tvrinfo.ro.
În cadrul mesajului pe care președintele ucrainean Volodimir Zelensky i l-a transmis lui Trump după ce a obținut victoria la alegerile prezidențiale, acesta a specificat că apreciază angajamentul președintelui ales pentru abordarea „pace prin forță” pentru a pune capăt războiului cu Rusia.
Acest concept de „pace prin forță”, pe care Trump l-a folosit în mesajul privind desemnarea generalului Kellogg, este „un slogan din epoca (fostului preşedinte al SUA Ronald) Reagan care este mai caracteristic vechiului Partid Republican decât celui condus de Trump astăzi”, a explicat pentru agenţia EFE Volodímir Dubovik, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Mechnikov din Odesa. Acesta a considerat că Zelenski a preluat limbajul republicanilor pentru a îl convinge pe Trump să susțină Ucraina în Războiul cu Rusia.
Trump a promis în campania electorală că va pune capăt războiului
Donald Trump a promis în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale că va pune capăt rapid războiului ruso-ucrainean, fără să spună însă cum va face acest lucru. Totuși, după ce a câștigat alegerile, Trump a evitat comentariile asupra războiului din Ucraina şi nu este clar ce politică va urma.
Unul dintre planurile lui Kellogg pentru încheierea conflictului prevede îngheţarea liniilor frontului pe aliniamentele actuale şi forţarea Kievului şi Moscovei să se aşeze la masa negocierilor, a scris Reuters în luna iunie.
Momentan, administrația Biden încearcă să livreze ajutorul aprobat de Congres, înainte ca Trump să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025. De asemenea, potrivit unor responsabili citați în publicația New York Times, președintele Biden ar putea să ofere Ucrainei arme nucleare în perioada rămasă până la încheierea mandatului său.
„Mai mulţi oficiali au sugerat chiar că Biden ar putea restitui Ucrainei arme nucleare care au aparţinut acesteia după destrămarea Uniunii Sovietice. Aceasta ar reprezenta o descurajare enormă şi imediată (faţă de Rusia n.red). Totuşi, un asemenea pas ar fi complicat şi ar avea implicaţii serioase”, mai scrie ziarul american.