Donald Trump în Asia: Turneu fastuos, strategie confuză

Donald Trump în Asia: Turneu fastuos, strategie confuză

Președintele american și-a încheiat marți turneul-maraton în Asia, care a s-a derulat fără incidente, însă nu a adus clarificări esențiale în complexa și tensionata geopolitică a acestei părți a lumii, potrivit unui comentariu AFP citat de Agerpres.

Liderii din regiune s-au întrecut în a-l linguși pe președintele american, recunoscut ca foarte sensibil la onoruri și fast. „A fost un covor roșu cum n-a văzut nimeni vreodată”, a povestit el, încântat.

Somptuozitatea și fastul sunt trăsăturile acestui turneu. Golf și dineu de gală la Tokyo, operă și Orașul interzis în Beijing în timpul unei „vizite de stat”. Iar la Seul, un toast prezidențial în cinstea unui bărbat care „îi redă deja Americii grandoarea sa”.

Dar, dincolo de luxul exorbitant al întunirilor oficiale, rămân întrebări în ceea ce privește impactul concret al acestui turneu.

Din Tokyo până în Manila, trecând prin Seul, Beijing și Hanoi, președintele septuagenar a repetat două priorități: să se accentueze presiunea asupra amenințării nucleare nord-coreene și să se ofere un acces mai bun la piețele asiatice pentru întreprinderile americane.

Însă bilanțul acestor acestei vizite pare mai curând unul modest.

Unii experți sunt de părere că schimburile între cei doi președinți ai primelor două puteri mondiale ar putea aduce roade pe termen mediu. Însă numeroasele documente, semnate cu fermitate ostentativă, sunt adesea simple scrisori de intenție și nu schimbă nimic în ceea ce privește durata deficitelor comerciale abisale ale SUA.

Dincolo de aceasta, tocmai în ceea ce privește viziunea pe termen lung, evoluția raporturilor geo-strategice în această regiune crucială pentru SUA a dezamăgit speranțele investite în această călătorie.

Conform părerii lui Ryan Hass, fost consilier pentru Asia al lui Barack Obama, turneul lui Trump a întărit impresia că „regiunea merge înainte și accelerează, în timp ce SUA privesc în urmă”. El citează în special decizia celor 11 țări din Asia-Pacific în vederea prelungirii acordului de liber-schimb (TPP), pe care Trump l-a abandonat brusc. Sau apelurile liderului chinez Xi Jinping pentru o „mondializare ireversibilă”, ce contrastează cu naționalismul economic al omologului său american.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie