Donald Trump îl susține pe Viktor Orban la alegerile din Ungaria: „Își iubește cu adevărat țara”

Donald Trump îl susține pe Viktor Orban la alegerile din Ungaria: „Își iubește cu adevărat țara
Viktor Orban și Donald Trump, la Casa Albă / Foto: Zoltan Kovacs (Twitter)

Donald Trump îl susține pe Viktor Orban, premierul conservator din Ungaria, care va participa alături de Fidesz la alegerile parlamentare programate pentru primăvara anului 2022.

Fostul președinte al SUA, care ar putea candida din nou în 2024, și-a exprimat susținerea pentru liderul politic din Ungaria prin intermediul unei declarații transmise luni, 3 ianuarie. Astfel, Trump a precizat că Orban „își iubește cu adevărat țara și vrea siguranță pentru poporul său”, informează Politico.

În opinia fostului lider de la Casa Albă, conservatorul din Europa „a făcut o treabă puternică și minunată în protejarea Ungariei, oprind migrația ilegală, creând locuri de muncă, comerț și ar trebui să i se permită la următoarele alegeri să continue astfel”.

Donald Trump și Viktor Orban, parteneri de încredere de ani de zile

Donald Trump și Viktor Orban au menținut relații destul de bune cel puțin din punct de vedere formal. La finalul lui 2020, liderul de la Budapesta a declarat că-i ține pumnii candidatului din tabăra republicană, în detrimentul lui Joe Biden, omul democraților. Mai mult de atât, Viktor Orban a fost singurul șef de guvern din UE care și-a exprimat susținerea față de Donald Trump în 2016, când a avut loc confruntarea pentru alegerile prezidenațiale.

După ce Joe Biden și tabăra democrată a venit la putere, relațiile americano-maghiare s-au răcit din nou. La „Summitul pentru Democrație” organizat de echipa lui Biden, premierul ungar nu a fost invitat.

Orban este criticat de Washington și Bruxelles că se opune diverselor politici, printre care cele migraționiste, pro-LGBT. În ciuda acestui fapt, partidul Fidesz este bine văzut în plan intern, umăr la umăr potrivit celor mai recente sondaje. Alte șase partide au decis să facă front comun împotriva Fideszului condus de către Viktor Orban, pentru a ajunge la putere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`