Donald Trump i-a numit „proști” pe guvernatori și a cerut ca protestatarii să fie trimiși la închisoare 10 ani / Tensiuni tot mai mari în SUA, după moartea lui George Floyd

Donald Trump i-a numit „proști” pe guvernatori și a cerut ca protestatarii să fie trimiși la închisoare 10 ani / Tensiuni tot mai mari în SUA, după moartea lui George Floyd
Foto: Hepta - Abaca Press / Pool/ABACA

Președintele american Donald Trump a avut o ieșire nervoasă luni, la adresa guvernatorilor, după încă o noapte de proteste violente ce au urmat uciderii lui George Floyd în timpul unei intervenții a poliției. Liderul de la Casa Albă i-a numit pe guvernatori „slabi” și „proști” pentru că nu reacționează suficient de dur în fața acestor manifestații. Trump a mai spus că autoritățile ar trebui să aresteze mai mulți oameni, iar dacă-itrimit la închisoare zece ani, nu vor mai vedea astfel de situații. De aproape o săptămână, în Statele Unite au loc cele mai ample proteste ale ultimilor ani, după ce Floyd, un bărbat de culoare, a decedat în urma unei intervenții a poliției. Unul dintre agenți a fost arestat și este acuzat de omor. Protestatarii au ajuns chiar și la Casa Albă, Trump fiind nevoit să stea într-un buncăr mai bine de o oră. În Europa, au avut loc mai multe manifestații de solidaritate față de comunitatea de culoare.

Donald Trump i-a acuzat pe guvernatori că sunt „slabi” și „proști”, pentru că nu reacționează suficient de dur în fața protestelor

Luni, președintele american Donald Trump a zbierat la guvernatori, în timpul unei videoconferințe, acuzându-i că au o reacție prea slabă la protestele ce mătură Statele Unite de la uciderea lui George Floyd de către polițiști. El ar mai fi susținut că răspunsul inițial al autorităților din Minneapolis a fost „slab și jalnic”.

„Majoritatea dintre voi sunteți slabi! Trebuie să arestați mai mulți oameni, trebuie să-i urmăriți, trebuie să-i trimiteți la închisoare zece ani și nu veți mai vedea așa ceva”, le-ar fi spus Trump guvernatorilor, potrivit unei surse citată de NBC News.

Unul dintre cei care au asistat la discuție a susținut că Trump „și-a pierdut cumpătul”, iar un altul a afirmat că președintele americani-a numit „proști” pe guvernatori, fiind critic mai ales față de cei democrați.

„Trebuie să dominați. Dacă nu dominați, vă pierdeți timpul”, ar mai fi spus liderul de la Casa Albă.

În timpul videoconferinței, acesta ar mai fi afirmat că are date de la serviciile de informații despre cine ar fi „băieții răi” și instigatorii, dar nu a dat mai multe detalii.

Mai mulți guvernatori, majoritatea democrați, ar fi încercat să-i dea replici lui Trump. Janet Mills, guvernatoare a statului Maine, ar fi spus că este îngrijorată cu privire la vizita președintelui în statul pe care-l conduce, „din motive ce țin de securitate”.

De altfel, Donald Trump a insistat de mai multe ori pe un răspuns dur la aceste demonstrații, în locul apelurilor la calm și înțelegere. Acesta a ratat complet discursurile despre brutalitatea poliției sau rasismul, care sunt probleme reale în Statele Unite. În acest context, există temerea că un răspuns mai dur al autorităților nu va face decât să ducă la escaladarea tensiunilor.

Proteste în zeci de orașe americane, după ce George Floyd, un bărbat de culoare, a fost ucis în timpul unei intervenții a poliției

George Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în urma unei intervenții a Poliției, în Minneapolis. El era bănuit că a vrut să cumpere țigări dintr-un magazin cu o bancnotă falsă. Agenții care au intervenit pentru a-l duce la secție au fost prea brutali. Unul dintre ei chiar și-a ținut minute în șir genunchiul pe gâtul bărbatului, deși el se plânsese de mai multe ori că nu poate respira. Floyd a murit ulterior, la spital.

Proteste violente au izbucnit apoi în zeci de orașe din SUA, demonstranții acuzând discriminarea rasială și brutalitatea poliției. Printre cetățenii care s-a alăturat protestatarilor s-au numărat și polițiști.

Pe 30 mai, 75 de orașe americane au apelat la Garda Națională și au impus interdicții de deplasare.

Manifestații de solidaritate cu persoanele de culoare au avut loc în Londra, Berlin, Copenhaga și Milano.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`