Donald Trump GAFEAZĂ din nou şi declară distrugerea totală a Statului Islamic. Reacţia aliaţilor lui care ÎNCĂ se luptă cu ISIS

Donald Trump GAFEAZĂ din nou şi declară distrugerea totală a Statului Islamic. Reacţia aliaţilor lui care ÎNCĂ se luptă cu ISIS
Sursă foto: Twitter / Donald Trump

Tocmai am preluat 100% din teritoriul ISIS, a declarat preşedintele american, Donald Trump, pe drumul de întoarcere din Vietnam, într-un anunţ care i-a luat prin surprindere pe proprii săi aliaţi, relatează CNN.

„Tocmai l-am prelut (teritoriul ISIS – n.r.), ştiţi, aţi tot auzit că era 90%, 92%, califatul din Siria, acum e 100%, am preluat califatul 100%, asta înseamnă că zona şi teritoriul este la 100%, iar asta e bine”, a declarat Donald Trump în faţa trupelor americane de la baza americană Elmendorf-Richardson, din Alaska.

În paralel însă, un membru al Forţelor Democrate Siriene (SDF) – ceicare duc lupta propriu-zisă cu ISIS, cu susținere americană– a declarat că, de fapt, luptele încă se desfăşoară şi că „au fost surprinşi” de declaraţii.

Acelaşi membru al SDF a adăugat şi ca peste 1.000 de civili părăsiseră – până la acea oră – ultimul teritoriu controlat de ISIS.

Foto: Civili care sunt evacuați din localitatea siriană Baghouz, ultimul teritoriu controlat de ISIS (sursă foto: hepta.ro)

A doua gafă de acest gen a lui Donald Trump în legătură cu Statul Islamic

În decembrie 2018, într-o postare pe Twitter, preşedintele american s-a grăbit să declare înfrângerea Statului Islamic. Pentru ca, ulterior, să apară într-o înregistrare video în care vorbea de reîntoarcerea trupelor americane în Siria.

De-atunci, potrivit CNN, majoritatea trupelor americane Siria s-au retras deja, mai puţin 400 de soldaţi.

Foto: Donald Trump le vorbește soldațiloramericanidinbaza Elmendorf-Richardson, din Alaska (sursă foto: Twitter / Donald Trump)

Unde are loc lupta pentru ultimul teritoriu ISIS

Ultimul punct controlat de Statul Islamic este localitatea Baghouz, din estul Siriei, asupra căreia a început ofensiva finală încă din săptămânile trecute. Potrivit Forţelor Democrate Siriene (SDF), în Baghouz s-ar mai afla câteva sute de luptători ISIS, împreună cu familiile lor (o parte a cărora a fost, între timp, evacuată).

Din punct de vedere strategic, ISIS este, într-adevăr distrusă. Prin preluarea unor vaste teritorii din Irak şi Şiria, gruparea s-a angajat într-un război convenţional pe care l-a pierdut – nici nu prea avea cum să câştige datorită faptului că era înconjuratde puteri militare mult mai mari.

Îngrijorările analiştilor sunt că, după pierderea întregului teritoriu, ISIS nu va dispărea în totalitate, ci doar va reveni la modul de operare de dinainte de rapidă expansiune din 2014.

Înainte ca liderul ISIS, Abu Bakr Al-Baghdadi, să-şi declare califatul, ISIS opera ca o grupare teroristă, utilizând exclusiv tehnici teroriste și de gherilă.

În plus, specialiştii sunt de părere că va persista riscul atacurilor teroriste inspirate de „renumele” pe care ISIS şi l-a făcut pe parcursul acestor ani – cum s-a întâmplat cu gruparea al-Qaida. Cum, de asemenea, va persistă şi riscul ca alte grupări teroriste din lume să preia steagul ISIS. De altfel, în acest fel şi-a extins ISIS prezența în Nigeria, Libia, Egipt, Afganistan şi Filipine.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`