Culisele discuției Trump – Erdogan. Surse americane: Președintele nostru n-are coloană vertebrală. Decizia lui de a retrage trupele din Siria a șocat Departamentul Apărării și joacă în avantajul rivalilor noștri

Publicat: 08 10. 2019, 10:17
Foto: Hepta

„Dacă Turcia va face ceea ce eu, în măreața și inegalabila mea înțelepciune, consider dincolo de orice limită, atunci o să distrug complet economia Turciei (Am mai făcut asta)”, a susținut Donald Trump, într-un mesaj triumfalist pe Twitter. Totul pare însă doar un joc de teatru, după cum dă de înțeles o sursă din cadrul Consiliului de Securitate Națională al SUA. Sub protecția anonimatului, aceasta a declarat pentru Newsweek.com că, într-o discuție telefonică avută cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Trump nu a fost nici pe departe atât de curajos pe cât pozează pe Twitter, ba chiar a fost depășit de situație. Mai mult, oficiali din cadrul Pentagonului susțin că decizia lui Trump de a retrage trupele americane din nordul Siriei a șocat pur și simplu Departamentul Apărării și că această hotărâre joacă în avantajul inamicilor SUA în regiune.

Într-o convorbire telefonică de duminică după-amiază, Donald Trump i-a transmis lui Recep Tayyip Erdogan că Statele Unite își vor retrage trupele din nordul Siriei. Potrivit sursei citate de Newsweek.com, convorbirea a fost programată după ce Turcia a anunțat că plănuiește să invadeze Siria și la câteva ore după ce Erdogan a suplimentat trupele de la granița cu Siria și a emis o amenințare chiar mai fermă cu lansarea unei ofensive militare.

Retragerea trupelor americane din zonă nu face decât să avantajeze gruparea jihadistă Stat Islamic, regimul Bashar al-Assad din Damasc și Moscova, iar anunțul lui Trump a lăsat propriul Departament al Apărării „complet năucit”, susțin oficiali din Pentagon.

Turcia, asemenea Statelor Unite, vrea schimbarea regimului de la Damasc. Rusia și Iran, în schimb, susțin regimul Assad.

„Președintele Trump a fost cu siguranță depășit în timpul negocierii și doar a susținut retragerea trupelor pentru a părea că obținem ceva, dar nu obținem nimic. Securitatea națională a SUA se va vedea în deceniile viitoare în fața unui pericol crescut și asta doar pentru că președintele nu are coloană vertebrală. Asta e concluzia”, a declarat sursa din cadrul Consiliului de Securitate Națională.

Aceasta a mai precizat că n-ar fi surprinsă dacă trupele turcești ar invada nordul Siriei în următoarele 24-96 de ore.

Turcia consideră miliția kurdă din Siria ca fiind o grupare teroristă, în vreme ce Statele Unite a acordat sprijin militar și financiar kurzilor, în lupta lor cu Statul Islamic. O confruntare cu armata turcă, mult superioară, i-ar putea arunca pe kurzi în brațele lui Bashar Al-Assad, dictatorul sirian pe care Washingtonul îl vrea înlăturat de la putere, și, prin extensie, în brațele Rusiei și Iranului, doi rivali ai SUA cu forțe în Siria.

Ulterior convorbirii telefonice, duminică seară, Casa Albă a emis un comunicat în care a precizat că nici Donald Trump, nici Departamentul Apărării nu susțin operațiunea turcă în nordul Siriei.

„După cum am mai afirmat ferm înainte, și doar ca să reiterez, dacă Turcia face ceva ce eu, în măreața și inegalabila mea înțelepciune, consider că este înafara limitelor, o să distrug complet și o șterg orice urmă din economia Turciei (Am mai făcut asta). Ei trebuie, alături de Europa și alții, să fie atenți…”, a scris Donald Trump, pe Twitter.

Potrivit oficialului NSC, în discuția cu Erdogan, Trump nu a amenințat cu impunerea de sancțiuni economice dacă Turcia va lansa operațiunea militară.