Donald Trump și Emmanuel Macron au reacționat, după ce s-a confirmat că Iranul a depășit cotele permise de uraniu

Donald Trump și Emmanuel Macron au reacționat, după ce s-a confirmat că Iranul a depășit cotele permise de uraniu
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

Emmanuel Macron, președintele Franței, a îndemnat, marți, Iranul „să revină fără întârziere” asupra depășirii rezervelor sale de uraniu slab îmbogățit impuse de acordul privind programul său nuclear din 2015, potrivit AFP preluată de g4media.ro.

TRAGEDIA MOMENTULUI! RĂMAS BUN, MIHAI CONSTANTINESCU! IMAGINI BOMBĂ CU LOCUL UNDE VA FI ÎNMORMÂNTAT (GALERIE FOTO)

Așadar, liderul de la Elysee „a luat notă cu îngrijorare” de anunțul făcut luni de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care a confirmat că Teheranul a depășit cotele privind rezervele de uraniu slab îmbogățit stipulate în acord.

BOMBĂ ÎN SHOWBIZ! BIETUL FUEGO! A AJUNS NUMAI PIELE SI OS! IRINA LOGHIN E ÎN STARE DE ȘOC (GALERIE FOTO)

El cere Iranului „să revină fără întârziere asupra acestei depăşiri” şi „să se abţină de la orice măsură suplimentară care ar pune în cauză obligaţiile sale nucleare”.

INCENDIAR! CE FAC OANA ROMAN ȘI SOȚUL EI CÂND NU-I VEDE NIMENI! IMAGINI BOMBĂ AU AJUNS PE INTERNET

Donald Trump, președintele SUA, a reacționat și el în această speță, afirmând că „Iranul se joacă cu focul”. În orice caz, tensiunile dintre Washington și Teheran atinseseră deja cote alarmante.

Așadar, Iranul a depăşit limita stocului de uraniu îmbogăţit convenită prin acordul din 2015 cu puterile internaţionale, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), într-un context deja tulburat de clinciul Teheranului cu Washington, provocând temeri că situația ar putea escalada.

Ar fi de reamintit că SUA se retrăseseră deja unilateral din acord, reclamând că Iranul nu-l respectă oricum, și au îndemnat statele europene să-i urmeze exemplul, dar s-au lovit de refuzul partenerilor euroatlantici. Opoziția la decizia luată de americani a venit, în special, din Germania și SUA.

Îmbogăţirea uraniului până la concentraţia de 3,6% material fisionabil este primul pas într-un proces, care ar putea permite Iranului să dispună de suficient uraniu de înaltă concentraţie pentru producţia de arme atomice, notează publicația. Totuși, iranienii insistă că programul lor nuclear este exclusiv paşnic, consacrat printre altele producţiei de energie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`