Donald Trump, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski: „E nevoie de doi pentru un tango”

Donald Trump, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski: „E nevoie de doi pentru un tango”
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Trump a promis din nou că va rezolva „foarte repede” războiul dintre Ucraina și Rusia, la întâlnirea cu Zelenski. Fostul președinte salută „relația foarte bună”, după ce liderul ucrainean a spus că cei doi împărtășesc „o părere comună” că Putin nu poate câștiga.

Trump spune că are o relație foarte bună cu Zelenski, după întâlnire

Cei doi bărbați s-au întâlnit vineri la Trump Tower, pe fondul unei dispute tot mai mari dintre Zelenski și republicani, despre care Ucraina crede că ar putea sabota în continuare ajutorul militar al SUA dacă Trump câștigă în noiembrie, potrivit The Guardian.

„Avem o relație foarte bună și am, de asemenea, o relație foarte bună, după cum știți, cu președintele Putin”, a spus Trump în timp ce stătea lângă Zelenski înainte de întâlnire. „Și cred că dacă voi câștiga (n.r.) alegerile, cred că o vom rezolva foarte repede… Chiar cred că o vom reuși… dar, știi, este nevoie de doi pentru un tango.”

Zelenski a remarcat că el și Trump s-au întâlnit ultima dată față în față în urmă cu cinci ani. „Cred că avem o părere comună că războiul din Ucraina trebuie oprit, iar Putin nu poate câștiga, iar Ucraina trebuie să obțină victoria”, a spus liderul ucrainean. „Și vreau să discut cu tine detaliile planului nostru.”

Ultima întâlnire a avut loc înainte ca Trump să fie pus sub acuzare pentru că i-a cerut lui Zelenski, într-un apel telefonic din 2019, să-l investigheze pe Joe Biden și pe fiul său, în încercarea de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din 2020. A fost achitat în Senat.

În declarațiile sale de deschidere, Trump i-a mulțumit lui Zelenski pentru ceea ce a spus că este sprijinul său în timpul acestui scandal. „Unul dintre motivele pentru care am câștigat este că, atunci când el [Zelenski] a fost întrebat… ar fi putut să iasă în tribună și să -și joace cartea, și nu a făcut asta”, a spus Trump. „El a spus că președintele Trump nu a făcut absolut nimic rău. A spus-o tare și clar, iar gluma de acuzare a murit pe loc.”

Zelenski le-a spus reporterilor în octombrie 2019, când Congresul își lansa ancheta de demitere, că nu a existat „niciun șantaj” din partea lui Trump.

Trump și Zelenski au avut înainte de întâlnire mai multe conflicte pe tema războiului din Ucraina

Întâlnirea – care a durat mai puțin de o oră – ar putea fi ultima șansă a lui Zelenski de a scăpa de un conflict în creștere cu Trump, care i-a făcut frecvent complimente lui Vladimir Putin și a spus, uneori, că va întrerupe ajutorul Ucrainei pentru a forța Kievul să negocieze un armistițiu – în orice condiții – cu Moscova.

„Trebuie să se termine”, a spus Trump despre războiul din Ucraina. „La un moment dat, trebuie să se termine. [Zelenski] a trecut prin iad. Țara asta a trecut prin iad, așa cum puține țări au trecut vreodată… Nimeni nu a mai văzut așa ceva.”

Zelenski a descris mai târziu întâlnirea ca fiind „foarte productivă”. El a scris pe X: „Am prezentat Planul nostru de Victorie și am analizat în detaliu situația din Ucraina și consecințele războiului pentru poporul nostru. S-au discutat multe detalii. Împărtășim opinia comună că războiul din Ucraina trebuie oprit. Putin nu poate câștiga. Ucrainenii trebuie să prevaleze.”

Întâlnirea a avut loc după vizita lui Zelenski la adunarea generală a ONU și la Casa Albă unde s-a întâlnit cu Joe Biden și Kamala Harris. În timpul întâlnirii lor, vicepreședintele a atacat indirect politica lui Trump cu privire la Ucraina, spunând că „unii din țara mea” vor face presiuni asupra Ucrainei să cedeze teritoriu pentru a negocia pacea cu Putin.

„Aceste propuneri sunt aceleași cu cele ale lui Putin și să fim clari, nu sunt propuneri pentru pace”, a spus Harris. „În schimb, sunt propuneri de capitulare, ceea ce este periculos și inacceptabil”.

Cearta dintre cei doi bărbați a izbucnit săptămâna aceasta după ce Zelenski a spus într-un interviu că nu crede că Trump știe cum să pună capăt războiului din Ucraina și că colegul său de candidatură, JD Vance, e „prea radical” pentru a susține un acord de pace.

Candidatul republican a devenit extrem de critic la adresa lui Zelenski în campania electorală, atacându-l în discursuri publice săptămâna aceasta pentru că „L-a insultat urât pe președintele tău preferat, eu”.

„L-am urmărit pe bietul tip ieri la Națiunile Unite”, spusese Trump despre Zelenski într-un discurs de campanie în Carolina de Nord. „Pur și simplu nu știa ce spune.”

El a adăugat: „Orice înțelegere – cea mai proastă înțelegere – ar fi fost mai bună decât ceea ce avem acum. Ar fi renunțat puțin și toată lumea ar fi supraviețuit și fiecare clădire ar fi rămas în picioare și fiecare turn ar fi rămas pe pământ pentru încă 2.000 de ani… Ce înțelegere putem face? Este demolat. Oamenii sunt morți. Țara este distrusă.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`