Donald Trump, dispus să se întâlnească din nou cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Ce a spus Phenianul

Publicat: 13 09. 2019, 09:42
Sursă foto: hepta.ro

Preşedintele american, Donald Trump, a precizat joi, în fața jurnaliştilor, că ar fi dispussă se întâlnească din nou cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, pentru a relua discuţii legate de denuclearizare, transmite Reuters.

Donald Trump şi-ar dori întâlnirea la un moment dat, la sfârșitul acestui an.

Afirmaţiile lui au venit după ce şi Coreea de Nord a indicat, chiar luni, că începând cusfârşitul lunii septembrie ar fi dispusă să reia negocierile cu Statele Unite.

Potrivit mai multor analişti, motivul acestei aparente deschideri a Coreei de Nord ar fimotivată de concedierea lui John Bolton, de cătreDonald Trump, din funcția deconsilierpe probleme de securitate naţională. John Bolton neavând o poziție atât de deschisă cu privire la reluareanegocierilor cu regimul comunist de la Phenian precum preşedintele american.

Donald Trump şi Kim Jong-un s-au mai întâlnit până acum de trei ori, de fiecare dată momentul fiind caracterizată drept „istoric”. În realitate, singurul aspect cu adevărat istoric al întâlnirilor a fost faptul că Donald Trump a fost primul şef de stat american care s-a întâlnit cu un lider nord-coreean. În rest, întâlnirile nu au adus nicio modificare substanţială situaţiei geopolitice din regiune. Iar acest lucru nici nu are cum să se întâmple din cauza intereselor complet opuse ale celor două ţări – și nu doar ale celor doua țări.

Foto: Liderul nord-coreean, Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump (sursă foto: hepta.ro)

Iar aparenta deschidere a regimului nord-coreean, fie că este motivată de concedierea lui John Bolton sau nu, se înscrie în tiparul diplomatic tipic al Coreei de Nord.

În mod tradiţional, strategia diplomatică a Coreei de Nord a fost una de alternare a momentelor de tensionare a relaţiilor cu Statele Unite (sau cu aliaţii săi), cu momentele de relaxare a lor, în cadrul cărora a dat dovadă de o aparentă deschidere.

Această strategie a fost patentata de către primul lider al Coreei de Nord, Kim Il-sung, şi preluată de fiul său, Kim Il-Sung şi ulterior de nepotul său, Kim Jong-un.

De exemplu, în iulie şi august, Coreea de Nord a testat mai multe rachete balistice ca un aveertisment dresat Coreei de Sud – şi indirect şi Statelor Unite. Pentru că în urmă cu câteva zile să-şi indice disponibilitatea de a negocia.

Foto: Liderul nord-coreean, Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump de o parte și alta a graniței dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud (sursă foto: hepta.ro)