Donald Trump confirmă intenția de retragere a trupelor americane care se mai află în Irak

Donald Trump confirmă intenția de retragere a  trupelor americane care se mai află în Irak
Sursa Foto: News.ro

Preşedintele american, Donald Trump, și-a arătatjoi intenția de a retrage puţinele trupe americane care au mai rămas în Irak. Cu toate acestea, el a spus că Washingtonul va rămâne pregătit să ajute în cazul în care Iranul va întreprinde orice fel de acţiune ostilă,transmite vineriagenția de presă Reuters.

Preşedintele Trump îi confirmă premierului irakian intenţia de retragere a trupelor americane, fără a menţiona un calendar

Trump și-a exprimat dorinţa de a retrage trupele americane din Irak, dar fără a specifica un calendar,în contextul în care Washingtonul şi Bagdadul se confruntă cu provocarea reprezentată de grupările armate aliate ale regimului de la Teheran.

”Vom pleca în curând. Avem foarte puţini soldaţi în Irak…dar suntem acolo să ajutăm. Iar primul ministru ştie acest lucru. Dacă Iranul va face ceva, vom fi acolo să ajutăm poporul irakian”, a spus Trump.

Promisiunea a fost făcută în prezențanoului şef al guvernului irakian, Mustafa al-Kadhimi.Kiderul de la Casa Albă a refuzat să spună care este termenul pentru o retragere completă.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii (SUA, n.r.) l-a primit pentru prima dată la Casa Albă pe premierul irakian Mustafa al-Kadhimi, numit la conducerea executivului de la Bagdad în luna mai, într-o ţară în care Iranul şi SUA concurează pentru a-şi impune influenţa.

Potrivit jurnaliștilor de la AFP, se pare căprimul ministruirakian a avut parte de o primire călduroasă, al-Kadhimi fiind considerat mai pro-american decât predecesorul său, ceea ce a contribuit la relansarea relaţiei bilaterale după luni întregi de tensiune.

”Am avut o relaţie foarte, foarte bună de la început”, a declarat Donald Trump despre liderul irakian,”un bărbat foarte respectat”, care i-a mulţumit, la rândul său, preşedintelui american pentru sprijinul acordat ţării sale.

Donald Trump: ”Vom pleca, în mod evident”

Cu 74 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale, Donald Trump şi-a reînnoit promisiunea de a retrage trupe din teatrele de operaţii costisitoare din Orientul Mijlociu.

”La un moment dat vom pleca, în mod evident”, a declarat Trump, amintind faptul că a redus trupele ”la un nivel foarte, foarte scăzut”.

”Ne-am retras trupe din Irak destul de rapid şi aşteptăm cu nerăbdare să nu mai fie nevoie să fie acolo pentru că Irakul îşi poate duce traiul şi se poate apăra”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, premierul al-Kadhimi a declarat jurnașiștilor că ”nu avem absolut deloc nevoie de trupe de luptă în Irak, dar avem nevoie de instruire”şi de ”cooperare în materie de securitate”.

În prezent, soarta celor 5.000 de soldaţi şi diplomaţi americani dislocaţi în Irak de la declanşarea războiul anti-jihadist este de actualitate mai mult decât oricând în relaţia bilaterală, după valul de sentimente anti-americane care a urmat atacului ordonat în ianuarie de preşedintele Donald Trump şi care a avut drept rezultat uciderea influentului general iranian, Qassem Soleimani.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`