YouTube a blocat canalul oficial al președintelui american Donald Trump de la a mai încărca conținut pentru cel puțin o săptămână, invocând posibilitatea de a izbucni noi violențe după asaltul de la Capitoliul SUA, transmite USA Today.
Pe canalul oficial al lui Donald Trump apăruse marți un nou videoclip, în care președintele în exercițiu al Statelor Unite se arăta de părere că destituirea sa de către Congres ar fi „foarte periculoasă pentru SUA” și ar putea da naștere unor noi violențe. YouTube a șters videoclipul.
„După revizuire și în lumina preocupărilor cu privire la potențialul de violențe în desfășurare, am eliminat noul conținut încărcat pe canalul lui Donald J. Trump pentru încălcarea politicilor noastre”, au scris reprezentanții companiei, marți, pe Twitter.
De asemenea, YouTube va dezactiva pe termen nelimitat comentariile pe canalul lui Donald Trump, „având în vedere îngrijorările continue privind violența”, potrivit companiei.
YouTube susține că a aplicat o primă penalizare împotriva canalului lui Donald Trump. Astfel, pe acest canal nu pot fi încărcate videoclipuri noi sau streamuri live timp de cel puțin șapte zile. Dacă în termen de 90 de zile contul primește o a doua penalizare, va fi penalizat cu o suspendare de două săptămâni. O a treia penalizare ar conduce automat la eliminarea permanentă a canalului.
Vestea vine în contextul în care o coaliție de ONG-uri a cerut YouTube, marți, să închidă canalul oficial al președintelui american în exercițiu și a amenințat platforma video a Google cu un boicot publicitar dacă nu face acest lucru, informează AFP preluată de Agerpres.
Twitter a suspendat permanent contul președintelui în funcție, în timp ce Facebook l-a interzis pe termen nedeterminat. Mișcările platformelor digitale au stârnit reacții diverse, iar Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a declarat că „faptul că un CEO poate scoate din priză difuzorul unui președinte al Statelor Unite fără verificări și echilibre e de natură să te lase perplex”.
„Aceste ultime zile au făcut mai evident ca oricând că nu putem sta pasivi, bazându-ne pe bunăvoința acestor platforme sau pe interpretarea ingenioasă a legii. Trebuie să stabilim regulile jocului și să organizăm spațiul digital cu drepturi clare, obligații și garanții clare. Trebuie să restabilim încrederea în spațiul digital. Este o chestiune de supraviețuire pentru democrațiile noastre în secolul XXI.Europa este primul continent din lume care inițiază o reformă comprehensivă a spațiului nostru digital, prin Legea Serviciilor Digitale (DSA) și Legea Piețelor Digitale, ambele prezentate de Comisia Europeană în decembrie. Ambele se bazează pe o premisă puternică, dar simplă: Ce este ilegal offline ar trebui să fie ilegal și online.DSA va schimba acest lucru oferind platformelor online obligații clare și responsabilități pentru a se conforma cu aceste legi, acordând autorităților publice mai multe puteri de implementare și asigurându-se că drepturile fundamentale ale tututor utilizatorilor sunt protejate”, a scris demnitarul european, într-un editorial publicat înPolitico Europe.