Donald Trump: Aş putea să câştig Războiul din Afghanistan în câteva zile, dar nu vreau să omor 10 milioane de oameni

Donald Trump: Aş putea să câştig Războiul din Afghanistan în câteva zile, dar nu vreau să omor 10 milioane de oameni
Sursă foto: hepta.ro

Războiul din Afghanistan s-ar încheia în doar 10 zile, însă nu este dorită uciderea a zece milioane de persoane, a declarat preşedintele american, Donald Trump, citat de CNN.

„Am planuri cu privire la Afghanistan conform cărora, dacă chiar aş fi vrut să câştig acel război, Afghanistan ar fi fost şters de pe faţa Pământului, războiul s-ar încheia, la propriu, în 10 zile, dar nu vreau asta – nu vrea să o iau pe acel drum”, a declarat Donald Trump.

Afirmaţiile preşedintelui american au venit pe fondul unei vizite oficiale ale premierului pakistanez, Imran Khan, în Statele Unite. Pakistanul fiind un stat crucial în ceea ce priveşte negocierile de pace dintre Statele Unite şi talibani (cu care sunt, tehnic vorbind, în război de aproximativ 16 ani).

„Suntem precum poliţiştii. Nu luptăm un război. Dacă voiam să purtăm un război în Afhgnaistan şi să-l câştigăm, l-aş putea câştiga într-o săptămână. Pur şi simplu nu vreau să omor 10 milioane de oameni. Are logică pentru voi? Nu vreau să omor 10 milioane de oameni”, a adăugat preşedintele american.

„Nu cred că Pakistanul a respectat Statele Unite, nu cred că Pakistanul i-a respectat preşedinţii. Şi nu îi condamn pentru că au avut de a face cu preşedinţii greşiţi”, a mai spus Donald Trump.

Această ultimă referire făcând aluzie la numeroasele episoade tensionate dintre SUA şi Pakistan cu privire la Afganistan. Prin Pakistan treceau (contracost) o parte a rutelor de aprovizionare ale forţelor americane din Afganistan, însă cele două state aveau viziuniadeseori radical diferite cu privire la modul în care ar trebui tratată problema talibanilor.

Foto: Liderul taliban Sher Mohammad Abbas Stanakzai (sursăfoto: hepta.ro)

În ce-i priveşte pe aceştia din urmă, de mai mulţi ani, Statele Unite au purtat negocieri cu talibanii, menite nu doar să încheie Războiul din Afganistan, ci să şi prezerve – parţial sau în totalitate – sistemul politic conceput de Washington (şi care l-a înlocuit pe cel al talibanilor). Din acest motiv, talibanilor li s-a făcut inclusiv o ofertă de a deveni parte a noului sistem politic, o ofertă care, cel puţin acum, nu a fost tocmai pe placul talibanilor.

Simultan cu negocierile, însă, au continuat ciocnirile armate dintre talibani şi forţele de securitate ale guvernului (susţinute de SUA), acestea fiind o modalitate prin care ambele părţi au încercat să pună presiune una pe cealalalta.

Războiul din Afghanistan este al doilea cel mai lung conflict armat din istoria Statelor Unite, după Războiul din Vietnam. De la bun început, însă, conflictul nu a urma un traseu convenţional, ci mai degrabă a fost un război de gherilă, motiv pentru care poate continua la nesfârşit.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`