SUA: Donald Trump acuză China că face tot posibilul ca el să piardă alegerile din noiembrie în favoarea lui Joe Biden
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat miercuri că el crede că modul în care China gestionează situația provocată de noul coronavirus este dovada clară că Beijing „va face tot ce îi stă în putință” pentru a-l face să piardă alegerile din noiembrie. De asemenea, acesta este dezamăgit că „cea mai mare economie din istoria SUA” se prăbușește din cauza pandemiei, potrivit Reuters.
Donald Trump acuză Beijingul că îl susține pe Joe Biden
Într-un interviu acordat agenției Reuters, Donald Trump a vorbit dur despre China și a declarat că analizează opțiuni diferite în ceea ce privește consecințele pentru Beijing. „Pot face multe”, a spus acesta.
Președintele SUA a dat vina pe China pentru pandemia globală care a ucis cel puțin 60,000 de persoane în SUA, potrivit Reuters, și a aruncat economia SUA într-o recesiune profundă, punând în pericol speranțele lui Donakd Trump că va putea câștiga alegerice din noiembrie și va putea fi președinte încă patreu ani.
Președintele republican, acuzat adesea că nu a acționat suficient de devreme pentru a pregăti Statele Unite ale Americii pentru răspândirea virusului, a declarat că el crede că China ar fi trebuit să fie mai activă în a face ca lumea să afle mult mai repede despre coronavirus.
Întrebat dacă are în vedere utilizarea tarifelor sau chiar anularea datoriilor pentru China, Donald Trump nu a oferit detalii. „Sunt multe lucruri pe care le pot face”, a afirmat el. „Căutăm ce s-a întâmplat”.
“China va face tot ce îi stă în putință pentru a mă face să pierd această cursă”, a afirmat Donald Trump. Acesta crede că Beijingul dorește ca oponentul său democratic, Joe Biden, să câștige alegerire pentru a reduce presiunea pe care Donald Trump o exercită asupra Chinei în ceea ce privește comerțul și alte chestiuni.
„Aceștia folosesc în mod constant relațiile publice pentru a încerca să facă asta ca și când ar fi partide nevinovate”, a declarat el despre oficialii chinezi.
El a afirmat că acordul comercial pe care l-a încheiat cu președintele chinez Xi Jinping, pe fondul reducerii deficitelor comerciale cronice ale SUA cu China, a fost „supărat foarte mult” de efectele economice ale virusului.
Un înalt oficial din administrația Trump, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat miercuri că un „armistițiu” informal în războiul cuvintelor cu care Donald Trump și Xi Jinping au fost de acord într-o convorbire telefonică de la sfârșitul lunii martie pare acum că s-a încheiat.
Cei doi lideri promiseseră că guvernele lor vor face tot posibilul pentru a coopera pentru a stăpâni noul coronavirus. În ultimele zile, autoritățile de la Washington și Beijing au schimbat acuzații tot mai dure asupra originii virusului și a răspunsului la acesta.
Cu toate acestea, Donald Trump și principalii săi asistenți, în timp își intensificau retorica anti-China, nu l-au criticat în mod direct pe Xi Jinping, pe care președintele SUA l-a numit în mod repetat „prietenul” său.
„Am avut cea mai mare economie din istorie”
Donald Trump a mai afirmat că, de asemenea, Coreea de Sud a fost de acord să plătească Statelor Unite mai mulți bani pentru un acord de cooperare în domeniul apărării.
„Putem ajunge la o înțelegere. Ei doresc să cădem la o înțelegere”, a declarat Trump. „Au fost de acord să plătească mulți bani. Ei plătesc mult mai mulți bani decât au făcu-o atunci când am ajuns aici” în ianuarie 2017.
Statele Unite au gatatat aproximativ 28,500 de soldați în Coreea de Sud, o moștenire a războiului coreean din 1950-1953 care s-a încheiat cu un armistițiu, și nu cu un tratat de pace.
Donald Trump încearcă să mențină economia SUA pe linia de plutire prin plăți de stimulare către persoane fizice și companii, în timp ce guvernatorii de stat vor să redeschidă cu atenție statele lor pe măsură ce numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus scad.
Donald Trump părea nostalgic în ceea ce privește economia puternică de care se bucurase în comparație cu situația actuală, când milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă, iar PIB-ul este în scădere.
„Am avut cea mai mare economie din istorie”, a afirmat el.
El a spus că este mulțumit de modul în care mulți guvernatori operează sub tensiunea provocată de coronavirus, dar a afirmat că unii trebuie să își îmbunătățească tactica.