Donald Trump a fost achitat de Senatul SUA. Procesul de destituire s-a încheiat, după 5 luni de lupte politice acerbe între republicani și democrați

Donald Trump a fost achitat de Senatul SUA. Procesul de destituire s-a încheiat, după 5 luni de lupte politice acerbe între republicani și democrați
Foto: Hepta - Zuma Press / Brian Cahn

Președintele Donald Trump a fost achitat, miercuri, în procesul de destituire din Senatul SUA, în condițiile în care republicanii au făcut scut în jurul său și, cu o singură excepție – în persoana lui Mitt Romney, au votat împotriva condamnării șiimplicita demiterii din funcție.

Donald Trump (73 de ani) este protagonistul celui de-al treilea proces de destituire din istoria Statelor Unite – poate cel mai întunecat episod al mandatului său. Camera Reprezentanților, controlată de democrați, îl punea sub acuzare pe Trump, în 18 decembrie, pentru abuz de putere, după ce președintelear fi cerut Ucrainei să-i investigheze rivalul politic, Joe Biden, dar și pentru obstrucționare a Congresului, pe motiv că liderul de la Casa Albă ar fi încercat să împiedice ancheta congresmenilor americani, potrivit Reuters.

Acuzația de abuz de putere a fost respinsă cu 52 de voturi la 48 și, așadar, Mitt Romney a fost singurul care s-a delimitat de liniile de partid – restul republicanilor au votat pentru achitare, în timp ce toți democrații au ales condamnarea.

În ceea ce privește al doilea articol de învinuire, obstrucționarea Congresului, 53 de senatori au votat pentru achitare, în timp ce 47 au cerut condamnarea și, pe cale de consecință, înlăturarea din funcție. La acest vot, Mitt Romney s-a aliniat direcțiilor partizane.

Dacă Donald Trump ar fi fost găsit vinovat pentru oricare dintre articolele de învinuire, el ar fi fost condamnat și, prin urmare, demis din funcție. Vicepreședintele Mike Pence, tot un republican și al doilea om din lanțul de comandă al politicii americane, ar fi devenit noul președinte al SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`