Donald Trump a anunțat că livrarea vaccinului anti-COVID-19 în SUA va începe săptămâna viitoare

Publicat: 27 11. 2020, 12:52
Foto: Hepta - AdMedia / CNP/AdMedia

Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, a anunțat că livrarea vaccinului anti-COVOD-19 în SUA va începe de săptămâna viitoare şi cealaltă, informează Reuters. Joi, în cadrul unei videoconferințe cu militarii americani desfăşuraţi în străinătate, organizată cu ocazia Zilei Recunoștinței, Trump a precizat că întâi vor fi vaccinați lucrătorii din prima linie a crizei sanitare, personalul medical şi vârstnicii.

Cu peste 13 milioane de infectări și aproape 270.000 de decese, SUA e țara cea mai afectată de pandemia de coronavirus.

Americanii, singuri de Ziua Recunoștinței, din cauza epidemiei de coronavirus

Dată fiind această situație, americanii nu au putut sărbători la fel ca până acum Ziua Recunoștinței. Autoritățile și specialiștii au descurajat deplasările și întrunirile, așa că famliile s-au văzut, în general, prin apeluri video, notează Reuters.

Ziua Recunoștinței (Thanksgiving) e celebrată mereu prin reunirea familiilor extinse și mese întinse, în care se mănâncă celebra friptură de curcan. Nu și de data asta.

„Dintr-odată m-am simțit cam singur, trebuie să recunosc”, a spus Janis Segal, în vârstă de 72 de ani, care s-a alăturat familiei de Ziua Recunoștinței doar de la distanță, prin Zoom.

La opt luni de când pandemia a ajuns pe teritoriul american, marile orașe încă sunt sub reguli stricte: adunările sunt restricționate, multe afaceri sunt închise, iar de ieșirile la restaurant nici nu poate fi vorba.

Celebra paradă din New York, ce are loc anual de aproape un secol, a fost organizată anul acesta în format restrâns. Spectatorii nu au avut voie se adune pe marginea străzilor. În spatele unui gard metalic, Brian Campbell (55 de ani), a numit parada „o dezamăgire”.

Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt tot mai aproape de punerea pe piață a vaccinurilor anti-COVID-19

Compania americană Pfizer și producătorul german BioNTech au anunțat că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de ei a îndeplinit toate studiile obiective principale de eficacitate, având o rată de eficacitate de 95%.

La rândul ei, compania americană Moderna a transmis că vaccinul său e 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procentul fiind fundamentat pe datele dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată.

Iar Universitatea Oxford și AstraZeneca au anunțat că vaccinul dezvoltat de ei poate proteja oamenii în proporție de 70% și, în anumite cazuri, chiar și în proporție de 90%. Eficiența acestui vaccin este ceva mai scăzută decât a celorlalte. În schimb, el folosește o tehnologie mai tradiţională, care-l face mai ieftin și mai ușor de depozitat.

AstraZeneca a transmis ulterior că vacinul său va trece printr-o nouă testare, din cauza „erorii fericite” care a arătat că acesta poate fi eficient în proporție de 90% dacă este administrat mai întâi cu o jumătate de doză și apoi cu o doză întreagă.