Donald Rumsfeld, fostul secretar american al Apărării și unul dintre arhitecții Războiului din Irak, a murit la vârsta de 88 de ani

Donald Rumsfeld, fostul secretar american al Apărării și unul dintre arhitecții Războiului din Irak, a murit la vârsta de 88 de ani
Donald Rumsfeld, fostul secretar al apărării al SUA. Sursa: captură video

Fostul secretar american al Apărării, Donald Rumsfeld, unul dintre principalii arhitecți ai războiului din Irak, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunțat familia sa. Servind sub președintele George W Bush, el a fost un susținător principal al „războiului împotriva terorii” declanșat de administrația Bush.

Fostul secretar american al Apărării, Donald Rumsfeld, a murit la vârsta de 88 de ani

Forțele SUA au lansat o campanie în Afganistan după atacurile din 11 septembrie. În 2003 SUA au invadat Irakul.

Rumsfeld a demisionat în 2006 pe fondul frământărilor din Irakul post-invazie, dar și-a apărat întotdeauna decizia privind declanșarea războiului.

Reacționând la știri, președintele Bush l-a descris pe Rumsfeld drept „un om foarte bun”.Acesta a murit la domiciliul său din orașul Taos, New Mexico.

„Cu o profundă tristețe împărtășim vestea morții lui Donald Rumsfeld, om de stat american și soț devotat, tată, bunic și străbunic”, a spus familia într-un comunicat.

Cariera politică a lui Rumsfeld s-a întins pe parcursul a zeci de ani, în timp ce și-a construit o reputație ca fiind ultimul insider din Washington și un adevărat supraviețuitor politic care a devenit notoriu pentru excluderea dușmanilor săi.

A ocupat funcția de secretar al apărării sub doi președinți americani – Gerald Ford și mai târziu președintele George W Bush – cu o întrerupere a carierei politice în sectorul privat.

Înaintea invaziei Irakului în martie 2003, Rumsfeld a susținut vocal invazia.

El a susținut că armele irakiene de distrugere în masă reprezintă un pericol pentru lume, dar nu s-au găsit niciodată astfel de arme în Irak.

„Istoria poate să-l amintească pentru realizările sale extraordinare de-a lungul a șase decenii de serviciu public, dar pentru cei care l-au cunoscut cel mai bine și ale căror vieți au fost schimbate pentru totdeauna ca urmare, ne vom aminti dragostea sa neclintită pentru soția sa Joyce, familia și prietenii săi și integritatea pe care a adus-o unei vieți dedicate țării „, a mai precizat familia fostului secretar al apărării.

Donald Rumsfeld, alungat din funcție în urma crizei generate de Războiul din Irak

Rumsfeld deținea distincția ca fiind cea mai tânără persoană care a ocupat vreodată funcția de secretar al apărării și a doua cea mai în vârstă care a ocupat această funcție. A servit ca secretar al apărării sub președintele de atunci Gerald Ford în anii 1970 și apoi sub președintele George W. Bush la începutul anilor 2000.

A fost a doua sa etapă în rolul care va veni să definească moștenirea lui Rumsfeld la Washington. El a supravegheat două conflicte: războiul din Irak și operațiunea Enduring Freedom în Afganistan.

După ce a fost văzut ca un erou în orele următoare atacului terorist din 11 septembrie asupra Pentagonului, el a fost în cele din urmă alungat din funcție din cauza rolului său în războiul din Irak.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul