La 31 de ani, prinţul Mohammed bin Salman, zis și ”Domnul Tot”, a preluat finanţele Arabiei Saudite, conducerea Apărării, dar şi controlul celei mai mari companii de petrol din lume, informează B1 TV. Într-un interviu acordat Bloomberg, prinţul şi-a prezentat obiectivele reformei pe care o pregăteşte pentru Arabia Saudită.
Despre Mohammed bin Salman se spune că ar putea cumpăra oricând îşi doreşte companiile Apple, Google şi Microsoft la un loc, iar în cazul în care compania sa Aramco, s-ar lista la bursă ar avea, conform analiştilor, o capitalizare de cel puţin 2,5 trilioane de dolari.
Într-un interviu pentru Bloomberg prinţul şi-a prezentat obiectivele şi a anunţat reforma Arabiei Saudite, o ţara cu a doua rezervă de petrol din lume, dar care ar putea să ajungă în faliment dacă preţul barilului nu îşi va reveni şi dacă beneficiile de care se bucură locuitorii nativi nu sunt reduse.
Prințul Salman a vorbit despre reformele dorite în Arabia Saudită
#DIRECT_ONE_9qqef8#
”Avem o poziţie geografică specială. Arabia Saudită deţine cele mai importante trei strâmtori maritime din lume, unde au loc peste o treime din activităţile comerciale de pe glob”, a spus acesta.
Cuvântul „reformă" într-o ţară precum Arabia Saudita poate atrage multe dispute cu fundamentaliştii saudiţi. Nu toți îl susţin pe Salman în ambițiile sale de diversificare a activităţilor țării. Multe voci deja îşi declară scepticismul cu privire la o asemenea strategie financiaro-economică.
Mohammed bin Salaman a povestit că, în copilărie, o simpla întârziere la masa de seară era considerată drept un dezastru de către familia sa. Cultura tradiţionalistă este o problemă gravă în ţara arabă, unde marile organizaţii internaţionale au somat de mai multe ori autorităţile să respecte drepturile femeii. Petrolul a schimbat din temelii societatea din această regiune geografică, dar de zeci de ani nu s-a încercat o diversificare a veniturilor naţionale.