Un cuplu de 80 de ani din Malaiezia, Ng Chuan Sing și soția sa Lim Siew Guan, au cumpărat fără să știe cel puțin doi pești-balon de la un vânzător online și i-au prăjit la prânz. După ce au consumat peștele, ambii au început să prezinte simptome precum dificultăți de respirație și frisoane.
Cuplul a fost transportat la spital și Lim a decedat în aceeași zi, iar Ng a murit opt zile mai târziu. Fiica lor, Ng Ai Lee, a cerut responsabilitate pentru moartea părinților ei și legi mai stricte în Malaiezia, unde se găsesc cel puțin 30 de specii de pește-balon.
Legea malaieziană interzice vânzarea de alimente otrăvitoare și dăunătoare, cum ar fi carnea de pește-balon, dar acesta este vândut în multe piețe din Malaezia și poate fi dificil pentru consumatori să știe ce tip de pește au cumpărat. Experții susțin că peștele-balon este considerat exotic și tinde să atragă consumatorii.
Denumit „fugu”, termenul japonez pentru peștele-balon, carnea acestuia este apreciată ca o delicatesă foarte scumpă, deși conține o otravă mortală.
Organele peștelui, precum și pielea, sângele și oasele, conțin concentrații ridicate de o otravă mortală cunoscută sub numele de tetrodotoxină. Ingerarea poate provoca rapid furnicături în jurul gurii și amețeli, care pot fi urmate de convulsii, paralizie respiratorie și moarte, spun medicii.