Doi români au murit pe un șantier naval din Germania: Dezbateri aprinse pe tema contractelor temporare de muncă

Doi români au murit pe un șantier naval din Germania: Dezbateri aprinse pe tema contractelor temporare de muncă
Doi bărbaţi care lucrau pe un şantier naval din Germania au murit la locul de muncă, iar un altul a fost dat afară de al abatorul la care lucra pentru că ar fi vrut să îşi angajaze sora. În plus, lucrătorii...

Doi bărbaţi care lucrau pe un şantier naval din Germania au murit la locul de muncă, iar un altul a fost dat afară de al abatorul la care lucra pentru că ar fi vrut să îşi angajaze sora.

În plus, lucrătorii angajaţi temporar au de îndurat condiţii de muncă înjuste. Toate aceste situaţii au fost făcute publice  televiziunea germană Deutsche Welle.

Această situție a scos la lumină deficienţele legislative care le permit unor firme germane să-i exploateze pe lucrătorii temporari.

Decesul a doi muncitori români de 32 şi 45 de ani a făcut ca dezbaterile pe tema condiţiilor de muncă pentru lucrătorii temporari din Germania să devină încinse. Bărbaţii lucrau în oraşul Papenburg din nordul Germaniei. pe un şantier naval, care are peste 2.500 de angajaţi şi construieşte nave de croazieră. Doar 3,8 euro pe oră- atât primeau cei doi bărbaţi, potrivit informaţiilor apărute în presa germană. La câteva zile după incident, compania unde au lucrat românii decedaţi a emis o cartă socială, în care se vorbea despre combaterea dumping-ului salarial, a discriminării şi a angajării de minori şi susţine un salariu minim de 8,5 euro pe oră.

Iar în septembrie, compania urma să semneze un acord salarial prin care să se reglementeze condiţiile de muncă ale angajaţilor temporari, decizie criticată de speciliştii germani în legislatia muncii.

În paralel un alt român a fost dat afară de la un abator pe motiv că ar fi încercat să-şi angajeze şi sora. Bărbatul lucra pentru 8 luni la un abator si ar fi evitat să apleze la agenţia de recrutare temporară, iar sora sa a economist astlel 800 de euro, bani pentru taxe de recomandări. La scurt timp după, românul a primit un document în germană, pe care a fost rugat să-l semneze. Muncitorul a făcut acest lucru, deşi nu a înţeles conţinutul actului. A descoperit mai târziu că în acest mod a fost de acord cu propria-i demisie.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicale Germane spun că întotdeauna oamenii sunt sfătuiţi să nu semneze ceva ce nu înţeleg.

În primăvara anului trecut sindicatele au reuşit să obţină o creştere a salariilor acestora, dar un număr tot mai mare de companii evită această formă contractuală de muncă.

„Problema este că firmele folosesc tot mai mult contracte temporare de muncă pentru a reduce standardele condiţiilor de muncă, pentru a slăbi drepturile muncitorilor şi pentru a folosi dumping-ul salarial”, a declarat Christian Brunkhorst, din partea unui sindicat al  metalurgiştilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)