Doi jurnaliști turci au fost eliberați după trei luni de detenție: Aceștia fuseseră condamnați pe viață pentru terorism și spionaj împotriva statului turc

Doi jurnaliști turci au fost eliberați după trei luni de detenție: Aceștia fuseseră condamnați pe viață pentru terorism și spionaj împotriva statului turc
Foto: testblog.ro

Victorie istorică a libertăţii presei în lupta cu cenzura. Doi jurnalişti turci au fost eliberaţi după trei luni de detenţie, datorită hotărârii instanţei conform căreia privarea lor de libertate a fost abuzivă şi le-a încălcat dreptul la liberă exprimare.

Cei doi fuseră iniţial condamnaţi pe viaţă pentru acuzaţii de terorism şi spionaj împotriva statului turc, potrivit B1 TV.

„Credem că e o ordonanţă istorică a Curţii Constituţionale. Această ordonanţă a eliberat calea libertăţii presei şi libertăţii de exprimare. Instanţa a demonstrat că nu este condiţionată de stat. Se va deschide calea pentru o formă de exprimare a presei care nu va fi îngrădită de către stat.”

Can Dundar, redactor şef al unui ziar din Ankara şi Erdem Gul, şeful de birou al aceleiaşi publicaţii, au fost puşi în libertate după trei luni petrecute în spatele gratiilor.

Jurnaliştii fuseseră arestaţi în luna noiembrie a anului trecut pentru acuzaţii extrem de grave: spionaj, divulgarea unor secrete de stat și tentativă de lovitură de stat.

Motivul a fost publicarea unor materiale despre interceptarea de către jandarmii turci, la granița siriană, a unor camioane ale serviciilor secrete turce care transportau arme destinate rebelilor islamiști sirieni.

Procuratura a cerut condamnarea lor la închisoare pe viață, iar procesul va începe în luna martie.

Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a solicitat autorităţilor turce să renunţe la toate acuzaţiile împotriva jurnaliştilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie