Doi cetățeni din Marea Britanie au descoperit cu ajutorul detectoarelor de metale un tezaur de monede de argint pe Insula Man, din perioada vikingă. Monedele sunt vechi de 1.000 de ani și oferă informații importante despre economia din acea perioadă.
Majoritatea celor 36 de monede găsite pe insula din Marea Britanie au fost bătute în timpul domniei lui Edward Confesorul, unul dintre ultimii regi anglo-saxoni care a condus Anglia și s-a confruntat cu invazii vikinge. Pe monede sunt prezentați alți doi conducători, tatăl lui Edward, Ethelred, şi regele viking Cnut, conform G4Media.
John Crowe şi David O’Hare, cei doi bărbați care au descoperit comoara, au găsit monedele pe un teren privat, în luna mai, cu ajutorul dectectoarelor de metale. Ulterior, tezaurul a fost analizat de cercetătoarea Kristin Bornholdt Collins, expertă în monedele din perioada vikingă de pe Insula Man.
Inițial, insula era folosită drept bază pentru vikingii care soseau din Scandinavia în anii 800. Aceștia au jefuit locurile, înainte de a începe să facă comerț și să se stabilească în regiune.
„Acest nou tezaur ar putea fi comparat cu un portofel care conţine toate tipurile de carduri de credit, bancnote şi monede, poate din locuri diferite, ca atunci când te pregăteşti să călătoreşti în străinătate, şi arată varietatea de monede disponibile pentru un comerciant din Marea Irlandei sau pentru locuitorii din Insula Man din acea perioadă”, a declarat Bornholdt Collins.
În mai multe situri din Europa, inclusiv pe insula Man, au fost descoperite de-a lungul anilor mai multe obiecte valoroase din perioada vikingilor.