Președintele Igor Dodon și-a făcut public, marți, conceptul intitulat „Pachet atotcuprinzător pentru Moldova”, pe care l-a prezentat anterior la Conferința de securitate de la Munchen și care a stârnit diverse speculații potrivit cărora ar reprezenta un plan mascat de federalizare a statului din stânga Prutului, potrivit deschide.md.
Astfel, liderul pro-rus de la Chișinău vede trei scenarii de dezvoltare a Republicii Moldova. Primul este cel referitor la menținerea actualului statu-quo. Mai exact, păstrarea unei poziții de neutralitate pe axa Occident – Rusia. Totuși, în acest caz, orice fel de apropiere față de UE este pusă sub semnul întrebării.
Al doilea scenariu este rezumat de conceptul „ori-ori”. După cum o sugerează și denumirea, în această ipoteză, Republica Moldova ar fi forțată să aleagă fie drumul vestic, fie drumul către Moscova. Principalul risc în această situație ar fi divizarea societății, dar un altul poate la fel de important ar fi reprezentat de reluarea tensiunilor de pe Nistru.
„Începînd cu 1991, de la obținerea independenței, Moldova a avut o dezvoltare în zigzag. Acest lucru se datorează faptului că autoritățile moldovenești, cu un interval de cinci – șapte ani, au încercat să obțină sprijinul extern al cursului lor, ba în Occident, ba în Est. Practica a arătat că această abordare este una greșită. Ca urmare, astăzi avem o țară divizată, o societate fragmentată, o economie ineficientă, instituții publice slabe. Această situație generează riscuri de destabilizare a sistemului administrației publice, distrugerea relațiilor economice interne și externe, creșterea tensiunilor în relațiile interetnice din Moldova și pierderea perspectivelor de soluționare a problemei transnistrene”, se spune în concept.
Ei, bine, scenariul pe care mizează Igor Dodon este al treilea și arată în felul următor („și-și”): Republica Moldova trebuie să culeagă roadele din toate acordurile existente și din cel cu Uniunea Europeană, si din cel cu CSI și încă, să dezvolte relațiile cu Uniunea Eurasiatică, în cadrul căreia Republica Moldova are statut de observator începând cu 1 ianuarie 2019.