Dodon și-a făcut public `Pachetul pentru Republica Moldova`! Președintele pro-rus vrea parteneriate și cu Estul, și cu Vestul, dar nu menționează relația cu România

Dodon și-a făcut public `Pachetul pentru Republica Moldova`! Președintele pro-rus vrea parteneriate și cu Estul, și cu Vestul, dar nu menționează relația cu România

Președintele Igor Dodon și-a făcut public, marți, conceptul intitulat „Pachet atotcuprinzător pentru Moldova”, pe care l-a prezentat anterior la Conferința de securitate de la Munchen și care a stârnit diverse speculații potrivit cărora ar reprezenta un plan mascat de federalizare a statului din stânga Prutului, potrivit deschide.md.

Astfel, liderul pro-rus de la Chișinău vede trei scenarii de dezvoltare a Republicii Moldova. Primul este cel referitor la menținerea actualului statu-quo. Mai exact, păstrarea unei poziții de neutralitate pe axa Occident – Rusia. Totuși, în acest caz, orice fel de apropiere față de UE este pusă sub semnul întrebării.

Al doilea scenariu este rezumat de conceptul „ori-ori”. După cum o sugerează și denumirea, în această ipoteză, Republica Moldova ar fi forțată să aleagă fie drumul vestic, fie drumul către Moscova. Principalul risc în această situație ar fi divizarea societății, dar un altul poate la fel de important ar fi reprezentat de reluarea tensiunilor de pe Nistru.

„Începînd cu 1991, de la obținerea independenței, Moldova a avut o dezvoltare în zigzag. Acest lucru se datorează faptului că autoritățile moldovenești, cu un interval de cinci – șapte ani, au încercat să obțină sprijinul extern al cursului lor, ba în Occident, ba în Est. Practica a arătat că această abordare este una greșită. Ca urmare, astăzi avem o țară divizată, o societate fragmentată, o economie ineficientă, instituții publice slabe. Această situație generează riscuri de destabilizare a sistemului administrației publice, distrugerea relațiilor economice interne și externe, creșterea tensiunilor în relațiile interetnice din Moldova și pierderea perspectivelor de soluționare a problemei transnistrene”, se spune în concept.

Ei, bine, scenariul pe care mizează Igor Dodon este al treilea și arată în felul următor („și-și”): Republica Moldova trebuie să culeagă roadele din toate acordurile existente și din cel cu Uniunea Europeană, si din cel cu CSI și încă, să dezvolte relațiile cu Uniunea Eurasiatică, în cadrul căreia Republica Moldova are statut de observator începând cu 1 ianuarie 2019.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:09 - Zeci de oameni au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea peste 7 care a lovit Tibetul
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)