Documentul secret care ar fi putut pune capăt războiului din Ucraina în 2022. Acordul de pace are 17 pagini

Publicat: 16 05. 2024, 09:41
Actualizat: 16 05. 2024, 09:41
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Conflictul dintre Ucraina și Rusia ar fi putut găsi un rezultat pașnic la doar câteva săptămâni după ce a început. Existența unui acord de pace de 17 pagini, la care au lucrat negociatori din ambele tabere între februarie și aprilie 2022, a fost dezvăluită de cotidianul german Die Welt.

Mass-media a putut consulta versiunea originală a acestui document secret. În martie 2022, lipseau doar câteva condiții de la soluționarea conflictului, care urma să fie „negociat de Vladimir Putin și Volodymyr Zelensky în cadrul unei reuniuni la summit – care nu a avut loc niciodată”.

A fost elaborat un acord de pace

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. Câteva săptămâni mai târziu, negociatorii ambelor părți și-au luat loc la masa negocierilor. Unda de șoc a invaziei a rezonat încă în întreaga lume, deoarece „Moscova încerca deja să obțină capitularea Kievului la masa negocierilor”, relatează  Le Figaro, citat de La Depeche.

Ucraina s-a bucurat atunci de o poziție de negociere mult mai avantajoasă. Pe 29 martie, adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a anunțat retragerea forțelor ruse din regiunea Kiev, care a fost recucerită de armata ucraineană zilele următoare. De acolo, o speranță: începerea „primelor negocieri directe la Istanbul sub medierea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la sfârșitul lunii martie” și elaborarea unui acord de pace.

Cererile Moscovei

În ancheta sa, Die Welt enumeră condițiile propuse Kievului de Moscova pe parcursul acestui acord de pace: adoptarea neutralității permanente, renunțarea la orice alianță militară – inclusiv apartenența la NATO – demilitarizare parțială, reducerea terenului armatei Kiev la 85.000. soldați în loc de un milion, sau chiar menținerea trupelor rusești în Crimeea anexată din 2014.

În schimb, Ucraina ar fi obținut dreptul la autoapărare. „În cazul unui atac armat împotriva Ucrainei, Statele Garante s-ar fi angajat să ajute Kievul să își exercite dreptul la autoapărare, așa cum este garantat de Carta Națiunilor Unite, în termen de maximum trei zile”, detaliază Le Figaro. . Moscova a cerut, de asemenea, ca limba rusă „să devină a doua limbă oficială în Ucraina”.

„A fost cel mai bun acord pe care l-am fi putut avea”

La doi ani de la începutul conflictului, eșecul acordului de pace este cu atât mai amar. „A fost cel mai bun acord pe care l-am fi putut avea”, a spus un membru al delegației ucrainene de negociere la momentul citat de Die Welt. În timp ce trupele armate ruse conduc o nouă ofensivă la Harkov, iar Ucraina așteaptă cu nerăbdare armele promise de Occident, Vladimir Putin l-a numit pe economistul Andrei Belousov la Ministerul Apărării.

O decizie care, potrivit Consiliului de Securitate al Ucrainei, înseamnă că stăpânul Kremlinului „planifică un război pentru o perioadă lungă de viitor”. Negocierile din martie 2022 sunt o amintire îndepărtată, conform sursei citate.