Documentul secret care ar fi putut pune capăt războiului din Ucraina în 2022. Acordul de pace are 17 pagini

Documentul secret care ar fi putut pune capăt războiului din Ucraina în 2022. Acordul de pace are 17 pagini
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Conflictul dintre Ucraina și Rusia ar fi putut găsi un rezultat pașnic la doar câteva săptămâni după ce a început. Existența unui acord de pace de 17 pagini, la care au lucrat negociatori din ambele tabere între februarie și aprilie 2022, a fost dezvăluită de cotidianul german Die Welt.

Mass-media a putut consulta versiunea originală a acestui document secret. În martie 2022, lipseau doar câteva condiții de la soluționarea conflictului, care urma să fie „negociat de Vladimir Putin și Volodymyr Zelensky în cadrul unei reuniuni la summit – care nu a avut loc niciodată”.

A fost elaborat un acord de pace

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. Câteva săptămâni mai târziu, negociatorii ambelor părți și-au luat loc la masa negocierilor. Unda de șoc a invaziei a rezonat încă în întreaga lume, deoarece „Moscova încerca deja să obțină capitularea Kievului la masa negocierilor”, relatează  Le Figaro, citat de La Depeche.

Ucraina s-a bucurat atunci de o poziție de negociere mult mai avantajoasă. Pe 29 martie, adjunctul ministrului rus al apărării, Alexander Fomin, a anunțat retragerea forțelor ruse din regiunea Kiev, care a fost recucerită de armata ucraineană zilele următoare. De acolo, o speranță: începerea „primelor negocieri directe la Istanbul sub medierea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la sfârșitul lunii martie” și elaborarea unui acord de pace.

Cererile Moscovei

În ancheta sa, Die Welt enumeră condițiile propuse Kievului de Moscova pe parcursul acestui acord de pace: adoptarea neutralității permanente, renunțarea la orice alianță militară – inclusiv apartenența la NATO – demilitarizare parțială, reducerea terenului armatei Kiev la 85.000. soldați în loc de un milion, sau chiar menținerea trupelor rusești în Crimeea anexată din 2014.

În schimb, Ucraina ar fi obținut dreptul la autoapărare. „În cazul unui atac armat împotriva Ucrainei, Statele Garante s-ar fi angajat să ajute Kievul să își exercite dreptul la autoapărare, așa cum este garantat de Carta Națiunilor Unite, în termen de maximum trei zile”, detaliază Le Figaro. . Moscova a cerut, de asemenea, ca limba rusă „să devină a doua limbă oficială în Ucraina”.

„A fost cel mai bun acord pe care l-am fi putut avea”

La doi ani de la începutul conflictului, eșecul acordului de pace este cu atât mai amar. „A fost cel mai bun acord pe care l-am fi putut avea”, a spus un membru al delegației ucrainene de negociere la momentul citat de Die Welt. În timp ce trupele armate ruse conduc o nouă ofensivă la Harkov, iar Ucraina așteaptă cu nerăbdare armele promise de Occident, Vladimir Putin l-a numit pe economistul Andrei Belousov la Ministerul Apărării.

O decizie care, potrivit Consiliului de Securitate al Ucrainei, înseamnă că stăpânul Kremlinului „planifică un război pentru o perioadă lungă de viitor”. Negocierile din martie 2022 sunt o amintire îndepărtată, conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:32 - Nicușor Dan, undă verde pentru reluarea lucrărilor la patinoarul Flamaropol: „Complexul va avea 3.170 de locuri și 119 locuri de parcare”
10:21 - Secretul cel mai bine păstrat al Europei: Oraș de poveste cu ape turcoaz și prețuri mici. Cât costă cazarea
10:09 - Daniel Buda: Noi, cei de la PNL, știm că PSD lucrează împreună cu AUR, dorind să îl ducă pe Simion în turul 2 astfel încât Ciolacu să devină o alternativă frecventabilă (VIDEO)
10:05 - Vladimir Putin a ajuns în Mongolia, în prima sa vizită într-un stat membru al Curții Penale Internaționale, fără griji, afirmă Peskov
09:47 - Ministrul Digitalizării: Încercăm să recuperăm în 3 ani decalajul de 15 ani pe care îl are România față de celelalte state membre dezvoltate. Clod-ul guvernamental, coloana vertebrală a transformării digitale (VIDEO)
09:42 - Cele mai mici salarii din țară sunt în Hunedoara, Teleorman și Vrancea. Discrepanță uriașă între Capitală și restul țării
09:33 - Luna septembrie pe litoral. Cum va fi vremea la mare după weekendul cu furtuni și ploi record
09:18 - Roxana Mînzatu, despre interviul cu președinta Comisiei Europene: A fost o discuție cordială. I-am vorbit zeci de minute despre politica de coeziune, despre viața mea profesională și despre pasiunea mea (VIDEO)
09:00 - România și Republica Moldova, locurile alese de cei mai mulți dintre ucrainenii care fug de mobilizare. Cât costă trecerea ilegală a frontierei
08:58 - Prețul energiei electrice spot vândute în România a spart pragul de 1.000 de euro/MWh pentru prima dată în istorie