Un document „strict secret” al Pentagonului ar fi avertizat Kievul că se confruntă cu un deficit de trupe și de armament și a sugerat că posibilele victorii ar fi modeste.
Serviciile secrete americane ar fi avertizat în februarie că Ucraina ar putea să nu reușească să adune suficiente trupe și armament pentru contraofensiva planificată în primăvară și ar putea să nu reușească să atingă obiectivele Kievului de recucerire a teritoriilor capturate de Rusia, potrivit unuia dintre documentele de apărare care au fost făcute publice.
Un document etichetat ca fiind „strict secret”, citat de Washington Post, afirmă că Kievul se confruntă cu „deficiențe semnificative în ceea ce privește „generarea și susținerea forțelor” și, prin urmare, este posibil să obțină doar „victorii teritoriale modeste”.
Un alt document, datat 23 februarie și văzut de The Guardian, oferă o imagine de ansamblu a progresului înregistrat în construirea a 12 brigăzi noi „credibile în luptă” pentru a conduce contraofensiva, echipate cu un obiectiv de 253 de tancuri și aproximativ 1.500 de alte vehicule blindate de diferite tipuri.
Trei brigăzi ar urma să fie generate doar de ucraineni, în timp ce restul de nouă ar urma să fie create cu ajutorul SUA, al aliaților și partenerilor.
Brigăzile planificate sță lupte erau departe de a fi pregătite la momentul publicării documentelor, cinci dintre ele trebuind încă să își înceapă pregătirea. Șase dintre brigăzi aveau la îndemână jumătate sau mai puțin din echipamentul de care aveau nevoie.
Kievul nu a comentat încă în mod oficial scurgerile de informații, care au scos la iveală desfășurările militare ucrainene de-a lungul liniei frontului și vulnerabilitățile acestora, în special stocurile de muniție epuizate.
„SUA este cel mai mare susținător al lor, așa că ei [Ucraina] vor trece peste asta”, a declarat un diplomat european. „SUA au fost în mod constant neîncrezători în ceea ce privește capacitățile Ucrainei și continuă să greșească.
Așa că documentele nu sunt vreo noutate. Ceea ce este dăunător este că ele dezvăluie ceea ce știu sau nu știu americanii despre ruși. Și asta este o problemă”.
Documentele ajunse online au dezvăluit, de asemenea, relații tensionate cu presupuși aliați și parteneri, inclusiv cu unii care par să încline mai mult spre Moscova.
Unul dintre documente, extras din rapoartele serviciilor de informații ale CIA, arată că premierul ungar, Viktor Orbán, a descris SUA ca fiind unul dintre primii trei adversari ai partidului său, Fidesz, în cadrul unei sesiuni interne de strategie politică din 22 februarie.
Discuția a avut loc la o reuniune a grupului parlamentar Fidesz din Balatonfüred. O sursă pro-guvernamentală din Budapesta a afirmat că Orbán nu a numit SUA, ci în mod specific administrația Biden ca principal adversar, argumentând că acest lucru constituie o „diferență importantă”.
Sursa a adăugat: „Membrii Fidesz s-au temut că guvernul american va interveni în alegeri într-un fel sau altul”.
Un diplomat de la Budapesta a declarat: „Relația dintre Statele Unite și Ungaria nu a mai fost niciodată atât de tensionată.”
Dezvăluirea materialelor strict secrete reprezintă cea mai gravă încălcare a securității naționale a Washingtonului din ultimii ani și include detalii despre lipsa de muniție din Ucraina și despre metodele de colectare a informațiilor americane folosite împotriva Rusiei.
Una dintre cele mai recente scurgeri de informații susține că Egiptul plănuia să aprovizioneze Rusia pe ascuns cu rachete și alte muniții, deși SUA ar fi crezut că planul nu a fost niciodată pus în aplicare, a relatat Washington Post.
„Egiptul este un partener de securitate important și rămâne astfel în regiune”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională.
El nu a dorit să comenteze autenticitatea documentelor, dar a adăugat: „Ceea ce vă pot spune este că nu am văzut niciun indiciu că Egiptul ar furniza capacități de armament letal Rusiei”.
Întrebat despre document, purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe, Ahmed Abu Zeid, a declarat pentru Post:
„Poziția Egiptului de la început se bazează pe neimplicarea în această criză și pe angajamentul de a menține o distanță egală față de ambele părți, afirmând în același timp sprijinul Egiptului față de Carta ONU și de dreptul internațional.”