Documente Pentagon: SUA consideră că șeful ONU este prea „înțelegător” cu Rusia în ceea ce privește acordul cu cereale. ONU spune că e mai îngrijorată de impactul războiului asupra celor mai săraci decât de pedeapsa pentru Putin

Publicat: 13 04. 2023, 07:16
Actualizat: 13 04. 2023, 07:17
sursă foto: captură YT

Documentele americane top secrete care au fost făcute publice descriu conversații private între António Guterres și adjunctul său, inclusiv despre acordul de export de cereale din Marea Neagră.

SUA deranjată că ONU ete concentrată mai mult pe nevoia de a atenua impactul războiului asupra celor mai săraci din lume decât pe pedepsirea Rusiei

SUA au considerat că secretarul general al ONU, António Guterres, a fost prea înțelegător cu interesele Rusiei atunci când a renegociat acordul cu cereale la Marea Neagră, sugerează documentele din dosarele Pentagonului.

Raportul a apărut în timp ce Kremlinul a avertizat miercuri că perspectivele de extindere a acordului după 18 mai sunt „nu foarte mari”, deoarece exporturile Rusiei încă se confruntă cu obstacole.

„Niciun acord nu poate sta pe un singur picior: trebuie să stea pe două picioare”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „În acest sens, desigur, judecând după starea actuală, perspectivele [pentru extinderea sa] nu sunt atât de mari.”

Acordul de export a fost intermediat de ONU și Turcia în iulie anul trecut pentru a ajuta la abordarea unei crize alimentare globale despre care oficialii ONU au spus că a fost agravată de conflictul din Ucraina.

Luna trecută, Rusia a fost de acord să reînnoiască acordul pentru doar aproximativ 60 de zile, jumătate din perioada minimă.

Documentele Pentagonului, care par să descrie conversații private dintre șeful ONU și adjunctul său, arată că Guterres a fost dornic să păstreze acordul, chiar dacă asta însemna adaptarea la interesele ruse, conform BBC.

Documentele americane, văzute de radiodifuzor, spun că „Guterres și-a intensificat eforturile de a mări capacitatea Rusiei de a exporta” și că ar fi făcut acest lucru, „chiar dacă aceasta implică entități sau persoane ruse sancționate”.

Abordarea lui Guterres „submina eforturile mai ample de a face Moscova responsabilă pentru acțiunile sale în Ucraina”, se spune într-un document.

Un alt document din februarie susține că Guterres și-a exprimat „consternarea” față de un apel al președintelui Comisiei UE, Ursula von der Leyen, ca Europa să producă mai multe arme și muniții.

Deși exporturile rusești de cereale și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor, Moscova s-a plâns că s-a chinuit să facă și să primească plăți, precum și să organizeze logistică precum transportul și asigurarea.

Un înalt oficial al ONU a declarat pentru BBC că, deși nu va comenta documentele, ONU ete „concentrată pe nevoia de a atenua impactul războiului asupra celor mai săraci din lume”, ceea ce „înseamnă să facem tot ce putem pentru a reduce prețul alimentelor” și a face îngrășământul accesibil.