Doar trei presedinți din istoria SUA au trecut prin procedura de impeachment. Ce s-a întâmplat în fiecare caz

Publicat: 09 02. 2021, 10:36
foto: Hepta.ro / Zuma Press / SMG

Doar trei președinți americani au fost puși formal sub acuzare – sau „impeached”, în versiunea originală – de către Congresul SUA. Este vorba despre Andrew Johnson, Bill Clinton și Donald Trump, singurul dintre ei care a fost ținta unei proceduri de acest gen de două ori. Totuși, nciun președinte al Statelor Unite nu a fost înlăturat din funcție prin impeachment, relatează History.

În istoria SUA, doar trei președinți au trecut prin procedura formală de impeachment

Pe lângă Andrew Johnson, Bill Clinton și Donald Trump, a mai existat doar un președinte care s-a confruntat cu anchete formale de punere sub acuzare în Camera Reprezentanților – Richard Nixon.

Deși mulți alți președinți au fost amenințați cu procedura de impeachment de diverși rivali politici, amenințările nu s-au materializat în Congres și au rămas la nivel de declarații politice.

Andrew Johnson, pus sub acuzare de Camera Reprezentanților în anul 1868

Andrew Johnson a fost ales vicepreședinte al SUA în 1864, în administrația Abraham Lincoln. Cum Războiul Civil se încheiase, al doilea mandat al președintelui de la acea vreme se anunța unul marcat de provocările privind restabilirea legăturilor cu statele confederate. Cu toate acestea, Lincoln a fost asasinat la 42 de zile de la debutul mandatului secund, astfel că Reconstrucția a rămas în sarcina lui Andrew Johnson.

Noul președinte american de la acea vreme a intrat imediat în conflict cu republicanii radicali din Congres și a cerut grațieri pentru liderii confederați. În 1867, Congresul s-a repliat și a adoptat un act prin care i-a interzis președintelui să demită membri ai cabinetului său fără aprobarea Senatului.

Plecând de la premisa că legea era neconstituțională, Andrew Johnson și-a demis Secretarul de Război. În replică, adversarii săi politici au demarat procedura de impeachment și l-au pus formal sub acuzare în Camera Reprezentanților, însă președintele a evitat la limită destituirea din funcție și a fost achitat de Senat, unde rivalii săi nu au reușit să coaguleze o majoritate de două treimi.

Pus și el sub acuzare în 1998, Bill Clinton a fost la rândul său achitat de Senatul SUA

În anul 1993, Bill Clinton și prima doamnă de atunci, Hillary, au fost subiectul unei anchete efectuate de Departamentul de Justiție cu privire la așa-zisa controversă Whitewater, o afacere din perioada petrecută de cei doi în Arkansas. În 1994, Clinton era dat în judecată de Paula Jones, care îl acuzase de hărțuire sexuală.

Practic, cele două scandaluri au condus la punerea lui Bill Clinton sub acuzare. Procurorul independent numit de Departamentul de Justiție nu a găsit nicio probă în controversa Whitewater, însă între timp avocații au primit un pont că Bill Clinton a avut o aventură cu Monica Lewinsky, o stagiară a Casei Albe în vârstă de doar 21 de ani, o aventură pe care ambii au negat-o sub jurământ.

Scandalul a căpătat amploare, iar Bill Clinton a fost pus sub acuzare în 1998, pentru sperjur și obstrucționarea justiției, însă Senatul avea să îl achite pentru ambele pentru ambele capete de acuzare.

Donald Trump, singurul președinte american pus sub acuzare de două ori, în 2019 și 2021

În decembrie 2019, Donald Trump devenea al treilea președinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de Camera Reprezentanților, după ce democrații l-au acuzat că ar fi făcut presiuni asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru declanșarea unei anchete cu privire la rivalul său politic Joe Biden, actualul președinte al SUA. În cele din urmă, Donald Trump avea să fie achitat de Senatul american.

În 2021, în ultimele sale zile de mandat, Donald Trump a fost pus din nou sub acuzare de Camera Reprezentanților, de această dată pentru că ar fi incitat la violență participanții la mitingul organizat la Washington în 6 ianuarie, când o parte din manifestanți au luat cu asalt clădirea Capitoliului SUA.

Deși Donald Trump și-a încheiat mandatul, procedura de impeachment continuă și a ajuns în faza din Senat, unde senatorii americani vor decide dacă îl condamnă sau nu pentru acuzațiile aduse formal de Camera Reprezentanților. Fostul președinte și liderii democraților și republicanilor din Forul superioral Congresului american s-au înțeles deja asupra unui calendar pentru desfășurarea evenimentelor, iar procedurile vor începe chiar marți.