Dmitry Medvedev anunță o nouă ordine financiară mondială: „Era de așteptat ca sancțiunile împotriva Rusiei să se întoarcă în Occident, ca un bumerang”

Publicat: 31 03. 2022, 08:29
BRICS / Hepta

Pe fondul sancțiunilor dure anunțate de SUA, respectiv aliații din UE, Rusia s-a repliat rapid și și-a dat mâna cu alți parteneri. Serghei Lavrov a avut săptămâna aceasta o întâlnire cu liderii chinezi, pe această temă, iar Dmitry Medvedev, fost premier, a anunțat că în baza noii strategii a Rusiei, sancțiunile anti-Moscova se vor întoarce împotriva Europei și a Americii.

„La doar câteva săptămâni după introducerea sancțiunilor ‘infernale’ împotriva Rusiei, era de așteptat ca acestea să se întoarcă în Occident cu un bumerang. Inflația globală este în creștere. Se pare că începe o recesiune în Europa, care s-ar putea răspândi în întreaga lume. Prețurile combustibililor cresc cu viteze cosmice.

Devine clar că nu toate statele vor face față cu succes unei astfel de recesiuni, în ciuda declarațiilor isterice ale liderilor naționali ai țărilor occidentale, stropind saliva în toate direcțiile cu indignare. Mai ales dacă ne amintim că consecințele crizelor economice anterioare au fost resimțite în primul rând în gospodăriile obișnuite.

Astăzi, nu toată lumea din Occident este convinsă de ideea că ‘solidaritatea în lupta pentru o cauză dreaptă’ este mai importantă decât bunăstarea personală. Acest lucru este spus nu numai de către experți și mass-media, ci și de către oamenii înșiși. Merg la proteste spontane sau apelează direct la superiorii lor”, a spus Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate (SS) din Federația Rusă.

Parteneriatul Rusiei cu Asia va însemna un nou „reset”, susține fostul președinte și premier.

„În timp ce adversarii noștri își continuă munca fără rezultat, lumea se îndreaptă treptat spre o nouă logică a relațiilor economice mondiale. Și la un sistem financiar reînnoit. Cu siguranță nu va rămâne la fel – foștii săi garanti, pilonii acordului învechit de la Bretton Woods, s-au compromis prea mult. Și le-au pătat grav reputația. Este imposibil să ai încredere în cei care confiscă conturile altor state, fură bunurile de afaceri și proprietatea personală a altor persoane, sacrificând principiile protecției absolute a dreptului sacru de proprietate privată.

Lumea se trezește, iar încrederea în monedele de rezervă se topește ca o ceață matinală. Abandonarea dolarului și a euro ca principale rezerve ale lumii nu pare o perspectivă atât de fantastică. Ce fel de rezerve sunt acestea, dacă obligațiile care le revin sunt înghețate și puse efectiv în incapacitate de plată de voința politicienilor nebuni care sunt gata să aducă banii contribuabililor lor pe altarul unei victorii necunoscute în război ? Cine are nevoie de ele atunci? Nici măcar nu vor să-i ducă să plătească pentru contractele de furnizare a combustibilului. Se apropie era monedelor regionale.

Indiferent cât de mult și-ar dori cineva, va trebui să negocieze o nouă ordine financiară mondială. Și atunci cuvântul decisiv va fi dat acelor țări care au o economie puternică și avansată, finanțe publice sănătoase și un sistem monetar fiabil.

Și nu pentru cei care își măresc la nesfârșit datoria națională, eliberând în circulație bucăți noi și noi de hârtie care nu sunt prevăzute cu bogăție națională, obligații fictive în baza cărora autoritățile pot refuza oricând să plătească”, a transmis rusul.

Sancțiunile occidentale, ineficiente, susține Medvedev

Deși sancțiunile occidentale sună foarte dur, ele nu au avut până acum efect în Rusia, susține Medvedev.

„De asemenea, este evident că sancțiunile în sine nu au obținut încă rezultatele pe care politicienii occidentali au reușit să le strige cu vocile lor slăbite. Deci, blocarea băncilor noastre nu a adus rezultate semnificative. Iar scopul lor, să spunem foarte clar, este să lovească mai tare cetățenii ruși obișnuiți. Cetățenii noștri au păstrat accesul la sistemul de plăți rusesc și îl folosesc. Interzicerea exportului de resurse energetice rusești a lovit până acum numai consumatorii occidentali obișnuiți – proprietarii de mașini, rezidenții caselor cu încălzire pe gaz și alții. Ce mai este acolo? Da, desigur, plecarea vânzătorilor de lux din țara noastră. Ce să faci acum fără capacitatea de a cumpăra pungi și blănuri pentru câteva milioane de ruble? Este o pierdere ireparabilă.

Desigur, există și dificultăți reale cu care Rusia trebuie să se confrunte. Unde încă mai încearcă să ne izoleze de lanțurile valorice ale lumii, de diviziunea internațională a muncii, de creșterea șomajului și de aruncarea noastră în haos economic. Cu toate acestea, este imposibil să limităm Rusia la nivel global. Eram pregătiți pentru aceste atacuri previzibile. Aceasta este o rușine pentru ‘prietenii’ noștri din Europa și de peste mări. Mai ales pe fondul negocierilor de la Istanbul, precum și al deciziei Rusiei privind problema plăților de ruble pentru gaze cu țări neprietenoase. Prin urmare, prăbușirea este doar în capetele slabe ale celor care au vrut să vadă toate acestea în cronica zilei. Ajunge. Biden a recunoscut recent că sancțiunile nu vor opri pe nimeni, dar este important ca durerea să rămână. Fără comentarii”, a adaugat Medvedev.

Rusia, membră fondatoară a unei noi alianțe internaționale

Rusia se va baza în viitor pe BRICS, o alianță cu Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud membre fondatoare, ce va avea „un rol important în protejarea dreptului internațional și combaterea politicii de sancțiuni a Occidentului”, a anunțat Serghei Riabkov, ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, la televiziunea RT.

„Cred că ţările BRICS, care reprezintă aproape jumătate din populaţia lumii şi o parte semnificativă din PIB-ul mondial, vor fi coloana vertebrală a noii ordini mondiale emergente”, a mai precizat oficialul rus.