Dmitri Medvedev, vicepreședintele în Consiliul de Securitate al Rusiei, susține că în anumite circumstanțe sancțiunile împotriva Moscovei ar putea fi considerate un act de agresiune și ar putea să justifice un război, transmite Reuters.
„Aș vrea să scot în evidență încă o dată că sub anumite circumstanțe astfel de măsuri ostile pot fi calificate și ca un act de agresiune internațională. Și chiar ca un casus beli (motiv de război, n.r.)”, a declarat joi oficialul rus, adăugând că Rusia are dreptul la autoapărare.
Ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, Occidentul a introdus mai multe valuri de sancțiuni copleșitoare împotriva Rusiei.
Sancțiunile sunt pedepse impuse de o țară împotriva celeilalte pentru a o face să nu mai acționeze agresive sau să nu mai încalce dreptul internațional. Este vorba despre cele mai dure acțiuni pe care le poate întreprinde o națiune, cu excepția războiului, potrivit BBC.
Statele occidentale au luat în vizor persoane prospere din elita rusă, bănci, afaceri și întreprinderi ale statului rus.
SUA a anunțat deja că interzice toate importurile de petrol și gaze naturale rusești. Marea Britanie va elimina la rândul său importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului curent.
UE spune că va interzice toate importurile de petrol adus pe mare din Rusia până la finalul lui 2022. Mai mult, blocul comunitar susține că va opri importurile de cărbune rusesc încă din această vară.
Pe de altă parte, UE este mai puțin dispusă să introducă sancțiuni care vizează gazul rusesc, având în vedere că depinde de Rusia pentru circa 40% din necesarul său de gaz.