Măsurile de distanțare socială și restricțiile ridicate prematur pot conduce la răspândirea mai rapidă a virusului. Recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor

Publicat: 10 04. 2020, 18:54

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor avertizează că, pentru moment, este mult prea devreme să se renunțe la măsurile de distanțare socială în țările din cadrul Uniunii Europene, Regatul Unit și Irlanda. O înlăturare prematură a măsurilor de protecție ar putea conduce de fapt la o răspândire mai rapidă a virusului, mai ales în absența unui vaccin. În acest context, măsurile luate de către autorități trebuie să fie ridicate treptat.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a publicat recent informații cu privire la Evaluarea rapidă a riscurilor: Boala COVID-19, pandemia: creșterea transmiterii în Uniunea Europeană, Spațiul Economic European și Regatul Unit, actualizate cu date disponibile până în ziua de 8 aprilie.

În ultimele săptămâni, în Europa a fost înregistrată o rată a mortalității mult mai mare față de cele așteptate, țările vizate fiind Belgia, Franța, Italia, Malta, Spania, Elveția și Regatul Unit, iar persoanele a căror vârstă depășește 65 de ani au fost cele mai afectate.

Vârful pandemiei nu a fost atins în Uniunea Europeană

În studiul publicat, Centrul European de Prevenire și Control al Boilor avertizează că deși în Italia și Austria numărul cazurilor a scăzut semnificativ, deocamdată nu extistă date care să indice că vârful pandemiei a trecut în Uniunea Europeană și în Regatul Unit. Ei amintesc faptul că numărul cazurilor noi și al deceselor a scăzut treptat, în ultimele zile în anumite țări de pe continent, însă multe dintre țările din Uniune testează doar pacienții spitalizați sau cazurile ce prezintă simptome grave, iar acesta este principalul motiv pentru care datele privind scăderile trebuie privite momentan cu precauție.

În țările din Uniunea Europeană, 1,5 % dintre cei diagnosticați cu COVID-19 au decedat

Bazându-se pe datele provenite din țările din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European, experții afirmă în cadrul studiului că 32% dintre cazurile diagnosticare în UE/ EEA au necesitat spitalizare și 2.4% s-au confruntat cu forme severe ce au necesitat suport respirator sau ventilator.

Rata de mortalitate a cazurilor diagnosticate a fost de 1.5%, iar pentru cazurile spitalizate de 11%. Complicațiile, formele severe ale bolii și șansele mai mari de deces au fost sesizate în cazul persoanelor a căror vârstă depășește 65 de ani și care suferă și de alte afecțiuni precum: hipertensiune, diabet, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni respiratorii cronice, afecțiuni ale sistemului imunitar, cancer sau obezitate.

În rândul personalului medical, din țările UE care au furnizat date către Centru European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au fost înregistrate între 9% și 26% dintre cazurile de infectare cu noul coronavirus.

Riscul răspândirii noului coronavirus, moderat dacă vor fi respectate recomandările de siguranță

ECDC aduce în discuție trei aspecte la care lumea ar trebui să se aștepte, în viitorul apropiat, cu privire la răspândirea și prevenirea infectării cu visrusul SARS-CoV-2:

Populația cu factori de risc, posibilitate mai mare pentru contactarea COVID-19

Riscul unei boli grave asociate cu COVID-19, în UE și în Regatul Unit este în prezent luat în considerare moderat, în cazul populației generale și foarte ridicat pentru persoanele care prezintă și altți factori de resic precum bolile menționate mai sus.

Riscul moderat, dacă sunt respectate măsurile și distanțarea socială

Centrul Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor amintește că, în săptămânile următoare, în UE/UEE riscul de creștere al cazurilor intracomunitare este moderat, cu condiția ca distanțarea socială și măsurile de pritecție să fie respectate. Riscul este însă foarte mare dacă măsurile de protecție și atenuare nu sunt respectate sau sunt insuficiente.

Sistemele de sănătate, riscă să fie depășite

Riscul ca sistemele de sănătate din Uniunea Europeana și Regatul Unit să fie depășite de situație în săptămânile următoare este mare în țările în care sunt respectate măsurile de atenuare și foarte mare pentru statele în care acestea sunt insuficiente.

Testarea pacienților și strategiile de supraveghere epidemiologică, esențiale în absența unui vaccin

Țările din cadrul Uniunii Europene au implementat o serie de măsuri prin care să reducă posibilitatea de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2, iar ECDC recomandă ca acestea să fie aplicate în continuare. Totodată ei menționează și că este important să se contribuie la menținerea unei stări bune de spirit în rândul populației ce a adoptat distanțarea socială.

Mai mult decât atât, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor atenționează că măsurile de distanțare socială sunt esențiale în acestea momente și că ar fi bine să fie respectate cu strictețe, mai ales în lipsa unui vaccin.

Numărul cazurilor zilnice indică eficiența măsurilor raportate cu o săptămână în urmă

ECDC atrage atenția asupra faptului că, numărul de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus dintr-o singură zi, poate indica și eficiența măsurilor implementate de către autorități cu o săptămâna în urmă. Decesele raportate într-o zi însă indică eficiența măsurilor luate în decursul a 2 până la 3 săptămâni și situația epidemiologică, iar astfel evaluarea măsurilor poate fi pusă în dificultate.

Cele mai afectate țări din Europa

În Europa, până vineri, cea mai afectată țară este Spania, înregistrând un număr total de 157.022 de cazuri confirmate de infecție cu SARS-CoV-2, 3.800 dintre acestea fiind raportare doar în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor în această țară a ajuns la 15.843, în ultimele 24 de ore fiind înregistrați 396 de morți.

Spania este urmată de Italia cu 143.626 de cazuri confirmate și 18. 279 de decese din cauza noului coronavirus.