Președintele francez Emmanuel Macron este primul șef de stat care vizitează Libanul după explozia uriașă de marți, soldată cu 137 de morți, 5.000 de răniți și peste 300.000 de oameni strămutați. Ajuns în Beirut, Macron a fost întâmpinat de o mulțime de oameni, care au scandat „Revoluție! Revoluție!”, informează CNN. Șocul și disperarea lasă tot mai mult loc furiei, în contextul în care tot mai multe date arată că oficialii din Beirut au ignorat avertismentele repetate cu privire la substanțele chimice deosebit de periculoase, ce au declanșat până la urmă deflagrația.
B1 TVva difuza vineri seara, de laora 22:00,filmul românesc ”Explozia”(1973), în regia lui Mircea Drăgan. Subiectul filmului este inspirat din fapte reale, un incendiu produs în anul 1970 la bordul navei ”Poseidon”, pe Dunăre, în apropiere de Galați. Ambarcațiunea transporta 4.000 de tone de azotat de amoniu.
În timp ce vizita un cartier predominant creștin al Beirutului, Macron le-a spus reporterilor și cetățenilor prezenți că va propune „un nou pact politic” elitei conducătoare, deja puternic contestată. Proteste masive au avut loc anul trecut.
„Oamenii vor căderea regimului”, au strigat cei prezenți, dând astfel din nou glas revoltei. „Michel Aoun e un terorist! Ajutați-ne!”, a implorat un bărbat, referindu-se la președintele Libanului.
„Sunt niște teroriști!”, s-a mai auzit din mulțime.
Un purtător de cuvând de la Elysée a declarat, pentru CNN, că Macron le-a transmis protestatarilor: „Sunt aici și e datoria mea să vă ajut, să vă ajut ca populație în ansamblu, să vă aduc medicamente și hrană”.
„Acest ajutor, vă garantez, nu va ajunge pe mâinile corupților. Voi discuta cu toate forțele politice și le voi cere un nou pact. Sunt aici să propun un nou pact politic. Dacă acestea nu-l vor respecta, îmi voi face datoria”, le-a mai transmis liderul francez libanezilor.
Sursă Video: Faz
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Aceasta este una dintre primele ieșiri majore ale oamenilor revoltați, după explozia care a distrus bună parte din oraș. Există tot mai multe dovezi, inclusiv mailuri și documente din instanțe, ce demonstrează că oficialii aveau cunoștință de încărcătura cu nitrat de amoniu – descrisă la un moment dat ca fiind o „bombă plutoare” – confiscată de autorități și ținută de mai bine de șase ani într-un depozit din port. Responsabilii au știut, dar nu au făcut nimic.
Descoperirea că neglijența guvernului ar putea fi cauza deflagrației a reaprins frustrarea oamenilor vizavi de clasa politică, răspunzătoare și pentru datoria uriașă a țării și corupția endemică. Rata șomajului e mare, la fel sunt și prețurile, moneda e în cădere liberă, serviciile publice sunt de proastă calitate, infrastructura e la pământ, dar, deloc o surpriză, elita politică înoată în bani.
Sursă Video: Sky News
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Guvernul libanez a decretat stare de urgență pentru două săptămâni, după explozia uriașă produsă marți.
The Guardian precizează că instituirea stării de urgență înseamnă că armata va avea practic putere absolută în capitală. De altfel, autoritățile au confirmat că vor dispune arestarea la domiciliu a unor oficiali portuari din Beirut, în cadrul anchetei menită să identifice vinovații.
Preşedintele Michel Aoun declarase, încă de marți noapte, că 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost depozitate şase ani fără măsuri de securitate, fapt ce ar fi dus la această catastrofă.
Badri Daher, șeful autorității vamale din Liban, a susținut, la rândul său, că a avertizat de mai multe ori puterea judecătorească în legătură cu substanțele extrem de periculoase care sunt stocate în port. Daher a cerut ca substanțele să fie re-exportate, dar a fost ignorat.
Marwan Abboud, guvernatorul Beirutului, a anunțat că peste 300.000 de persoane au fost strămutate, urmare a producerii deflagrației.
„Jumătate din populația Beirutului au case în care nu se mai poate locui în viitorul apropiat”, a precizat Abboud, citat de CNN.
Acesta a mai spus că autorităţile iau măsuri pentru a le asigura oamenilor hrană, apă şi adăpost.
Explozia a distrus și principalul siloz al Libanului, astfel încât țara mai are rezerve de grâne pentru „ceva mai puţin de o lună”. În schimb, rezervele de făină sunt suficiente pentru a acoperi nevoile pieţei timp de o lună şi jumătate şi patru nave care transportă în total 28.000 de tone de grâu nu au apucat să ancoreze în port.
„A fost ca o bombă atomică. Am văzut de toate la viața mea, dar așa ceva nu”, a declarat Makrouhie Yerganian, un profesor pensionar, care locuieşte la marginea portului.
Guvernatorul capitalei libaneze a estimat că pagubele ar putea ajunge până la cinci miliarde de dolari. Asta în contextil în care Libanul se confruntă deja cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.
Beirutul a fost declarat ”oraş sinistrat”.