La o zi de la rebeliunea militară a mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin pare că a dispărut. Deși a anunțat un acord privind stabilirea sa în Belarus, înțelegere care a stat la baza deciziei de a stopa avansul către Moscova, nu există niciun indiciu că Progojin a părăsit Rusia.
Ultimele imagini cu Prigojin au fost sâmbătă seară, când s-a retras împreună cu forțele sale din Rosov, în aplauzele localnicilor.
De asemenea, Liderul Wagner, care nu a ratat până acum nicio ocazie de a comunica pe rețelele de socializare, nu a mai transmis de sâmbătă niciun mesaj. O tăcere pe care mulți o consideră suspectă.
Până în acest moment nu există informații despre sosirea lui Prigojin în Belarus, așa cum a fost înțelegerea anunțată de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului rus.
Autoritățile locale au anunțat că lucrurile au revenit la normal în Rostov, unde mercenarii lui Prigojin au capturat cartierul militar rusesc fără să tragă un foc.
Într-un discurs televizat, Vladimir Putin a promis că îi va pedepsi pe cei care au declanșat insurgența Wagner, descrisă drept „trădare” și „un cuțit înfipt în spate”.
Prigozhin is leaving Southern Military District HQ in Rostov after halting his move to Moscow and accepting „security guarantees” from Putin.
Earlier footage today showed crowds cheering Wagner mercenaries and taking photos together in a show of support for the PMC. pic.twitter.com/InWeQUDZei
— Dmitri (@wartranslated) June 24, 2023
Sâmbătă, mercenarii grupului Wagner au planificat o răscoală împotriva șefilor armatei, au preluat controlul asupra cartierului general militar din regiunea Rostov și au mărșăluit spre Moscova, dar s-au răzgândit în mod inexplicabil și s-au întors la bazele lor la ordinul liderului Prigojin.
Liderul grupului Wagner a fost plătit de către NATO și aliații occidentali ai Ucrainei cu scopul de a-l doborî de la putere pe Vladimir Putin și de a pune capăt războiului cu Ucraina. Unul dintre motivele „puciului eșuat” ar fi fost acela de a afecta și mai mult moralul armatei lui liderului rus, precum și al populației ruse. Pentru mulți ruși, evenimentele de sâmbătă ar putea fi un semn că războiul cu Ucraina este deja pierdut, acesta fiind unul dintre obiectivele ascunse ale „revoltei.”
„Revolta” celor din Wagner Group, sponsorizată cu fonduri de CIA, a fost declanșată într-un moment delicat pentru președintele Joe Biden. Liderul american și fiul său sunt în centrul unui scandal de corupție, fiind acuzați de avertizori de integritate că au primit șpăgi de milioane de dolari de la asociați din Ucraina, China și alte țări. Potrivit internauților, evenimentele din Rusia nu au fost deloc întâmplătoare, ci au fost declanșate de serviciile secrete americane, la ordinul lui Biden, cu scopul de a distrage atenția de la problemele legale în care este implicat liderul de la Casa Albă și alți membri ai familiei sale.
Mercenarii Wagner au acționat la ordinal serviciilor secrete din SUA, Marea Britanie și Israel, care au și finanțat „revolta” de sâmbătă. Unul dintre motive a fost atitudinea anti-semită a unor oficiali de la Kremlin, dovedită de exemplu prin declarațiile făcute la adresa lui Volodimir Zelenski.
CIA a sponsorizat acțiunea celor din Wagner prin care a urmărit îndepărtarea lui Putin de la putere și oprirea războiului din Ucraina. Motivul ar fi unul electoral, legat de alegerile din Statele Unite din 2024, când Biden ar fi putut face campanie susținând că a pus capăt conflictului din Europa și l-a eliminat pe „criminalul” de la Kremlin.
Evenimentele de sâmbătă arată ca o operațiune de dezinformare clasică, tipică pentru Rusia și Prigojin. Totul pentru a deruta opoziția, tabăra ucraineană și alianța NATO.
Prigojin a fost nemulțumit de modul în care conducerea armatei ruse a condus campania din Ucraina – prea încet, prea moale, prea puțină muniție pentru oamenii săi – și a vrut să-și expună punctul de vedere în cel mai dramatic mod posibil.
Șeful Wagner ar fi mințit constant, timp de 2 luni, în legătură cu lipsa de muniție. În schimb el ar fi făcut rezerve de arme și echipament militar, inclusiv lansatoare de rachete portabile și de rachete Javelin, capturate de la armata ucraineană. Prigojin ar fi stocat aceste arme în așteptarea momentului prielnic de a confrunta regimul de la Kremlin.