Discuțiile despre Brexit continuă în Marea Britanie, după blocajul de la Bruxelles. Ce au spus Michel Barnier și Boris Johnson despre negocieri
Discuțiile despre Brexit dintre Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie vor fi reluate, luni, în condițiile în care negocierile au intrat într-un blocaj, săptămâna trecută, iar cele două părți rămân cu tot mai puțin timp pentru a evita o despărțire dureroasă, relatează Euronews.
Ce a spus Michel Barnier despre negocierile pentru Brexit, după blocajul de la Bruxelles
Negociatorul UE Michel Barnier va fi primit la Londra pentru discuții. La finalul celor patru zile de negocieri desfășurate la Bruxelles, care s-au terminat cu o zi mai devreme decât era planificat, Michel Barnier a explicat că „rămân divergențe serioase” în drumul spre un acord.
Între timp, miercuri, cancelarul Angela Merkel a declarat că UE „ar trebui să se pregătească pentru scenariul în care nu se ajunge la un acord” – Germania a preluat președinția semestrială a Consiliului de Miniștri, iar la conferința de lansare ambasadorul german la București vorbea chiar despre aderarea României la Schengen.
Marea Britanie a părăsit UE în 31 ianuarie 2020, dar va rămâne în zona economică liberă de tarif până la finalul lui 2020. Ambele părți încearcă să ajungă la un consens pentru un nou acord comercial înainte de termenul limită, care a fost fixat pentru 31 decembrie, dar au intrat în clinciuri pe mai multe probleme, precum cele privind reglementările pentru afaceri și industria de pescuit, cu Regatul Unit opunându-se revendicărilor UE de a avea acces pe termen lung la apele britanice.
Boris Johnson, despre „un acord bun” și discuțiile dintre Marea Britanie și UE
Premierul Boris Johnson este de părere că un „acord bun” este posibil, dar a reiterat că UE trebuie să recunoască suveranitatea Marii Britanii.
Dacă nu se ajunge la niciun acord până la expirarea termenului din 31 decembrie 2020, înțelegerile comerciale dintre cele două părți vor fi reduse la standerele minime prevăzute de Organizația Mondială a Comerțului, ceea ce ar presupune tarife înalte și cote pentru afaceri.
Un alt punct-cheie de pe agenda discuțiilor pentru Bruxelles este o eventuală garanție că Marea Britanie se va alinia standardelor sale de mediu, de legislație a muncii și de ajutor de stat.
„Nu sunt nici măcar pe departe nerespectuos cu Michel sau cu sistemul UE, pe care îl înțeleg pe deplin. Pur și simplu nu cred că este corect să continuăm de la premisa că instanțele Curții de Justiție a UE continuă să arbitreze în Marea Britanie sau că noi trebuie să ne supunem în continuare legilor UE, când noi am părăsit UE”, a afirmat Boris Johnson, premierul Regatului Unit, la postul LBC Radio, săptămâna trecută.