Discuție telefonică între Xi și Trump: China oferă Statelor Unite, văzute de OMS drept viitorul epicentru al pandemiei, sprijin în lupta cu COVID-19

Discuție telefonică între Xi și Trump: China oferă Statelor Unite, văzute de OMS drept viitorul epicentru al pandemiei, sprijin în lupta cu COVID-19

Președintele chinez Xi Jinping l-a asigurat pe omologul său american, Donald Trump, printr-un apel telefonic desfășurat vineri, că are sprijinul Chinei în lupta cu noul coronavirus, în condițiile în care există șanse ca SUA să devină următorul epicentru global al pandemiei, relatează Reuters.

În prezent, SUA are cel mai mare număr de îmbolnăviri din lume, cu 84.946 de cazuri confirmate și 1.259 de decese. Spitalele din orașe precum New York sau New Orleans se chinuie să facă față fluxului de pacienți.

Oferta lui Xi vine pe fondul unui îndelungat schimb de replici acide între Beijing și Washington, pe teme variate, inclusiv în ceea ce privește pandemia.

Trump și o serie de oficiali SUA au acuzat China de lipsă de transparență privind informațiile despre virus, iar președintele american a denumit COVID-19 un „virus chinezesc”, făcând referire la orașul de unde ar fi izbucnit pandemia, Wuhan, stârnind furia autorităților comuniste de la Beijing.

În timpul apelului, Xi a reiterat că Bejingul a fost deschis și transparent referitor la epidemie, potrivit acelei părți din conversație pe care diplomația chineză a făcut-o publică.

De partea cealaltă, președintele SUA a povestit despre discuție pe Twitter, explicând că a discutat despre COVID-19 „cu adevărat în detaliu” cu Xi.

„China a trecut prin multe și a dezvoltat o înțelegere puternică a virusului. Lucrăm îndeproape. Mult respect”, a fost mesajul lui Trump.

Discuția dintre cei doi lideri de pe prima scenă globală vine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a declarat că este de așteptat ca SUA, care a înregistrat 17.099 de cazuri și 281 de decese doar în ultimele 24 de ore, să devină noul epicentru al pandemiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:52 - Oncologii din România susțin inițiativa SUA. Produsul care ar putea avea etichetă de avertizare, ca țigările