Lara Trump, soția lui Eric Trump și nora fostului președinte american, a subliniat că marile companii de tehnologie încearcă să îl „șteargă” pe Donald Trump. „Fiecare american ar trebui să fie revoltat de acest lucru, pentru că astăzi este Donald Trump; mâine, ai putea fi tu”, a spus Lara Trump, la Fox & Friends, după ce videoclipul cu interviul pe care i l-a luat socrului său a fost șters de Facebook, într-un nou gest controversat făcut de Big Tech.
„Este așa o nebunie, și știu că oamenii care nu îl plac pe Donald Trump ar putea sărbători asta și s-ar putea gândi, `ei, bine, asta este grozav, nu voiam să îl mai auzim oricum`. Fiecare american ar trebui să fie revoltat de acest lucru, pentru că astăzi este Donald Trump; mâine, ai putea fi tu”, a declarat Lara Trump.
Cenzurarea unui președinte american în exercițiu sau a unui fost președinte ar trebui să fie terifiant pentru fiecăre cetățean al țării, a explicat ea.
„Faptul că pot pur și simplu să spună, `nu, nu vom pune un videoclip cu Președintele Statelor Unite, Fostul Președinte al Statelor Unite`… ar trebui să fie terifiant pentru fiecare american”, a adăugat nora lui Donald Trump.
Lara Trump a subliniat că astfel de incidente se întâmplă în țările comuniste.
„Asta nu este țara în care vrem să trăim. Asta e ceva ce se întâmplă în țările comuniste, oameni buni. Însă cred că aici mesajul este că vor să îl steargă pe Donald Trump. Vor să uitați că a existat vreodată. Nu vor să îl vedeți, nu vor să auziți despre el. Uitați-vă în altă parte, mergeți înainte, tăceți din gură și vedeți-vă mai departe de viețile voastre, uitați că Donald Trump a existat. Sunt lucruri cu adevărat înfricoșătoare”, a mai spus Lara Trump.
Twitter l-a interzis permanent pe Donald Trump, în urma violențelor de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. La fel au făcut și Facebook, și Instagram, și YouTube. Platforma din urmă a anunțat, în debutul lunii martie, că va inversa decizia de blocare a contului atunci când „riscul de violențe va scădea”.
Atitudinea Big Tech a provocat discuții aprinse pe scena globală, în condițiile în care tot mai multă lume se întreabă dacă este normal ca o companie de tehnologie să aibă puterea de a controla discursul public, fără să fi fost aleasă de cetățeni în vreo calitate care să-i confere un asemenea rol.
Inclusiv Elon Musk, unul dintre cei mai cunoscuți americani din lume și fondator al Tesla și SpaceX, a criticat cenzurarea fostului președinte american.
„O mulțime de oameni vor fi super nemulțumiți cu high tech de pe Coasta de Vest ca arbitru al discursului liber”, scria Elon Musk, pe Twitter, la acel moment.În replică la comentariul său, un alt utilizator a afirmat: „High tech de pe Coasta de Vest trebuie să facă distincția între a interzice discursul urii și a interzice discursul pe care îlurăște”.Elon Muska răspuns: „Asta este o distincție importantă”.
Discuții similare au avut loc și în spațiul european, unde comisarul european Thierry Breton a explicat căe de natură să te lase perplexfaptul că un CEO poate scoate din priză difuzorul președintelui SUA fără vreun mecanism de verificări și echilibre.
„Aceste ultime zile au făcut mai evident ca oricând că nu putem sta pasivi, bazându-ne pe bunăvoința acestor platforme sau pe interpretarea ingenioasă a legii. Trebuie să stabilim regulile jocului și să organizăm spațiul digital cu drepturi clare, obligații și garanții clare. Trebuie să restabilim încrederea în spațiul digital. Este o chestiune de supraviețuire pentru democrațiile noastre în secolul XXI”, spunea demnitarul european.