Directorul Național de Informații al SUA: China, cea mai mare amenințare la adresa democrației și libertății după Al Doilea Război Mondial

Publicat: 04 12. 2020, 08:52
foto: Hepta.ro / AdMedia / Stefani Reynolds

Principalul oficial american din zona de informații a intensificat atacurile administrației Trump la adresa Beijingului joi, când a catalogat China drept cea mai mare amenințare la adresa democrației și libertății din întreaga lume după cel de-Al Doilea Război Mondial, susținând că se îndreaptă spre dominație globală, transmite Reuters citată de USNews.

John Ratcliffe,Directorul Național de Informații al SUA, mesaj tranșant despre China

„Informațiile sunt clare: Beijing intenționează să domine economic, militar și tehnologic Statele Unite și restul planetei”, a subliniat John Ratcliffe, Directorul Național de Informații al SUA, într-un articol de opinie publicat pe site-ul Wall Street Journal.

China, mai spune Ratcliffe, reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa Americii astăzi și cea mai mare amenințare la adresa democrației și libertății din întreaga lume după cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Oficialul a explicat că a redirecționat resurse în cadrul bugetului federal anual de 85 de miliarde de dolari alocat zonei de informații, pentru a spori concentrarea asupra Chinei. Ratcliffe susține că spionajul economic pus în scenă de Beijing se bazează pe trei niveluri – furt, replicare și înlocuire (n.r. – în engleză „Rob, Replicate, Replace”).

Totodată, Directorul Național american de Informații susține că strategia entităților chineze este aceea de a fura proprietatea intelectuală a companiilor americane, pentru ca mai apoi să o copieze și în cele din urmă companiile chineze să le înlocuiască pe cele americane pe piața globală.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze a respins acuzațiile aduse de Ratcliffe, spunând că declarațiile făcute de oficialul american „distorsionează” fapte și sunt ipocrite, precum și că arată „mentalitatea înrădăcinată de Războiul Rece și prejudecățile ideologice ale unor oameni din partea Statelor Unite”.

Ratcliffe a făcut aluzie la rapoartele adunate de agențiile americane de informații, conform cărora reprezentanți chinezi ar fi încercat să intervină în politica internă a SUA. Totodată, el a mai acuzat China că a furat tehnologie de apărare a Statelor Unite cu scopul de a alimenta planurile agresive de modernizare militară ale președintelui chinez Xi Jinping.

„Alegerile s-au terminat. Acum să fim cu toții cinstiți în ceea ce privește China”, a spus Ratcliffe pentru Reuters, după publicarea articolului.

Washingtonul și Beijingul s-au confruntat pe mai multe teme, cum ar fi comerțul, gestionarea pandemiei de COVID-19 și situația din Hong Kong.