România „are instituții care servesc la sporirea transparenței, prevenirea și pedepsirea actelor de corupție”, însă „sistemul se confruntă în continuare cu provocări considerabile”, susțin reprezentanții diplomatici la București ai Statelor Unite, Marii Britanii și Olandei, care au semnat, luni, un mesaj de încurajare a României cu ocazia Zilei Internaționale a Luptei Împotriva Corupției, informează Agerpres.
„Provocările considerabile” despre care cei trei diplomați vorbesc în mesajul comun merg „de la atacuri în presă la adresa judecătorilor și procurorilor, până la legislație netransparentă care se schimbă frecvent fără consultarea părților interesate”, se arată într-un comunicat.
Însărcinatul cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson, ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel și ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, apreciază că „prin rata de participare la alegerile prezidențiale, de exemplu” românii și-au demonstrat deja hotărârea de a fi implicați în viitorul politic al țării, dar „trebuie să mai facă eforturi pentru a consolida statul de drept la fiecare nivel al societății și pentru a se asigura că nimeni nu este mai presus de lege”.
Cei trei diplomați arată, însă, că inclusiv țările lor trebuie să facă mai mult în lupta împotriva corupției.
„România nu este singură în confruntarea cu aceste probleme. Statele Unite ale Americii, Olanda și Marea Britanie se confruntă și ele cu provocări, atât în sectorul public, cât și în cel privat: toate țările noastre trebuie să facă mai mult în lupta anticorupție. Însă cu fiecare nouă generație, țările noastre au făcut progrese în eliminarea corupției. Suntem încrezători că și România va face acest lucru și suntem pregătiți să ajutăm”, adaugă diplomații.
Ziua internațională împotriva corupției, instituită de ONU în 2003, este celebrată de cetățenii din întreaga lume la 9 decembrie. România a semnat Convenția ONU împotriva Corupției la 9 decembrie 2003 și a ratificat-o la 2 noiembrie 2004.