Prețul terenurilor agricole în SUA au atins în ultimul trimestru al anului cel mai ridicat nivel din ultimii treizeci de ani pe fondul unui boom agricol care până acum a sfidat temerile specialiștilor privind o iminentă prăbușire.
Agentul Jeffrey Obrecht a vândut recent, la licitație, o parcelă de teren în Iowa cu lățimea nu mai mare decât a unui teren de fotbal. Problemele de exploatare pe care le ridica terenul (un pârău care împiedica accesul tractoarelor pe o porțiune din spate) nu l-au împiedicat pe dealerul de terenuri agricole să intuiască o afacere bună în vânzarea acestei parcele micuțe, situată în statul cu cea mai mare producție de porumb din SUA.
Nu mică i-a fost mirarea lui Obrecht când prețul terenului a crescut vertiginos în tipul licitației câștigătorul plătind, în final, parcela cu aproape 25.000 de dolari pe hectar, mai mult de dublu față de cât era valoarea terenului acum doi ani.
“Nu există nici o motivație pentru un asemenea preț. Visez, sau ce s-a întâmplat?” a spus Obrecht, după tranzacție, potrivit huffingtonpost.com.
Speculații sau investiții pe termen lung?
În inima Americii instituțiile speculatorii și fermierii bogați s-au întrecut în ultimii ani în achizițiile de terenuri agricole pentru a-și feri averile de agitația de pe Wall Street sau pentru a-și mări profiturile lanțurilor alimentare internaționale. Agenții de genul lui Obrecht reprezentând capul lor de pod, cu sarcina de a ridica prețurile licitațiilor din aceste orașe agricole.
Afacerea pare din ce în mai profitabilă și din ce în ce mai mulți vânzători consideră că a venit momentul să obțină profit la licitații. Dar sprecialiștii avertizează că deși investitorii din afara zonei au ridicat prețurile și au provocat această explozie a prețurilor cei care vor plăti prețul în final vor fi tot fermierii locali care se înghesuie acum să cumpere cu orice preț.
Chiar dacă prețul grâului a scăzut la cea mai mică cotație din ultimul an, pe fondul prognozelor privind o producție record în 2012, ritmul de creștere cu 3% pe lună al prețurilor la terenuri pare pentru majoritatea specialiștilor nesustenabil.
Deși cei care cumpără acum sunt în principal fermierii ceea ce pare să confirme că este vorba de investiții pe termen lung și nu simple speculații aceast război al licitațiilor poate perturba major viața comunităților agricole. Astfel falimentul unui producător agricol nu poate fi privit ca un eșec individual iar efectele pot afecta întreaga comunitate de la banca locală până la furnizorul de semințe sau alte servicii adiacente.
Cât mai cresc prețurile?
Pe fondul creșterii susținute în sezonul neproductiv pentru agricultură din ce în ce mai mulți specialiști printre care și agenții de licitații se întreabă dacă nu cumva o problemă gravă e pe calșe să prindă contur în zona rurală a Americii.
Fondurile de investiții par să își fi domolit interesul în privința terenurilor agricole în timp ce agricultorii nu par să se fi îndatorat pentru nachiziții într-o măsură asemănătoare cu cea din perioada anilor ’80.
Cel mai mare pericol pe care îl intuiesc unii specialiști este ca pe fondul creșterii prețului la producție coroborată cu prognozată scădere a prețurilor la produse de anul viitor un mare număr de cultivatori s-ar putea găsi în fața unor probleme grave financiare.