Din cauza prețurilor combustibililor, Japonia va reporni centralele nucleare oprite după dezastrul nuclear de la Fukushima
Premierul Fumio Kishida a declarat miercuri că Japonia va reporni centralele nucleare oprite și va lua în considerare dezvoltarea reactoarelor de generație următoare, într-o schimbare radicală de politică a țării care se va reorienta spre energia atomică, în timp ce prețurile combustibililor cresc vertiginos la nivel mondial.
După Fukushima publicul s-a arătat sceptic în ceea ce privește energia nucleară
Kishida a declarat reporterilor că a instruit oficialii să vină cu măsuri concrete până la sfârșitul anului, potrivit CNN.
Măsura reprezintă o schimbare semnificativă pentru Japonia, care și-a redus utilizarea energiei nucleare din 2011, când un tsunami declanșat de un cutremur masiv a inundat centrala Fukushima, ceea ce a dus la cel mai grav dezastru nuclear din lume de la cel din Cernobîl, din 1986.
De atunci, publicul s-a arătat sceptic în ceea ce privește energia nucleară, iar Japonia a făcut actualizări stricte în materie de siguranță la centralele din întreaga țară.
În ultimii ani, țara a importat cantități mai mari de gaze naturale și cărbune pentru a-și satisface nevoile energetice.
Japonia are deja șapte reactoare nucleare în funcțiune
Însă Kishida a reînnoit apelurile pentru reducerea dependenței sale de acești combustibili și a prezentat planurile Japoniei de a atinge neutralitatea în materie de carbon în 2050, în timp ce se afla la summitul Cop 26 de anul trecut.
Mai recent, creșterile prețurilor la combustibili, datorate în parte războiului din Ucraina, au determinat guvernul să anunțe mai multe măsuri de economisire a energiei.
La sfârșitul lunii iunie, Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei a îndemnat locuitorii să economisească energia electrică.
La 26 iulie, Japonia avea șapte reactoare nucleare în funcțiune, iar alte trei erau deconectate din cauza lucrărilor de întreținere, potrivit Agenției pentru Resurse Naturale și Energie.