Şase persoane de origine turcă din conducerea liceului „Orizont” din capitală, au fost încărcate într-un microbuz și două mașini de poliție, a declarat pentru UNIMEDIA profesorul de engleză de la liceul „Orizont” din capitală, Bariș Hasan.
„Presupunerea este că vor fi urcați cu forța în cursă Chișinău-Istanbul”, a scris pe pagina sa de Facebook şi directorul executiv al Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu.
Profesorul de engleză din cadrul liceului a spus că, în momentul reținerii, directorul instituției striga „Este nedrept”. Bariș Hasan și fiul minor al unuia dintre reținuți au fost lăsați ulterior să plece și se află acum la liceu.
Bariș Hasan a spus că printre reținuți sunt directorii filialelor Durlești și Ciocana, directorul adjunct, directorul financiar, directorul de PR și un profesor de limbă turcă.
Potrivit unuia dintre avocații persoanelor reținute, care se află la aeroport și urmărește situația, patru persoane riscă să fie forțate să părăsească Republica Moldova.
Serviciul de Informații și Securitate (fidel oligarhului Vlad Plahotniuc) a anunțat că desfăşoară în această dimineaţă „o operaţiune complexă, pe linia prevenirii ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, în mai multe localităţi din ţară” .
Într-un comunicat ulterior SIS a anunţat că cele şapte persoane reţinute la Liceul Orizont sunt suspecte de legături cu o grupare islamistă.
„Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Acțiunile cetățenilor au fost supuse monitorizării o perioadă și, după ce s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale, a fost luată decizia ca persoanele respective să părăsească imediat teritoriul Republicii Moldova”, scrie într-un comunicat de presă al instituției.
În fapt, organizaţia islamică la care face referire SIS este o structură cunoscută ca opozantă a regimului Erdogan. Liceul face parte din rețeaua de învățământ a clericului Fethullah Gulen, principalul adversar politic al președintelui turc Recep Tayip Erdogan, care face presiuni în toate statele europene pentru ca angajații acestuia să fie trimiși în Turcia pentru a fi judecați.
Pe marginea cazului a reacționat și partidul de opoziție PAS, al Maiei Sandu, care a catalogat acțiunea drept o „favoare” în schimbul reparației clădirii Președinției, realizată cu sprijinul statului turc.
Acțiunea vine cu puțin timp înaintea unei vizite la Chișinău a lui Erdogan, așteptat în Moldova în luna octombrie.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.