Dictatorul sirian Bashar al-Assad susține independența regiunilor separatiste ocupate de Rusia în Ucraina

Dictatorul sirian Bashar al-Assad susține independența regiunilor separatiste ocupate de Rusia în Ucraina
Foto: Hepta/Sputnik / Pavel Bednyakov.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi-a reiterat poziţia privind războiul din Ucraina pentru presa rusă de stat, afirmând că Damascul recunoaşte teritoriile revendicate de Rusia în țara vecină.

Declarația a venit după ce s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Kremlin, relatează CNN.

La Moscova, Assad i-a mulţumit lui Putin şi pentru ajutorul pe care Rusia l-a acordat Siriei după cutremurul devastator menționând că Rusia şi Siria intenţionează să semneze un acord de cooperare economică în următoarele săptămâni.

Assad: Siria a fost alături de Rusia în problema Ucrainei

„Afirm că acestea sunt teritorii ruseşti şi, chiar dacă războiul nu ar fi avut loc, acestea sunt, din punct de vedere istoric, teritorii ruseşti”, a declarat Assad pentru agenţia RIA.

„Deoarece aceasta este prima mea vizită de la începutul operaţiunii militare speciale din Ucraina, aş dori să repet poziţia siriană de susţinere a acestei operaţiuni speciale”, i-a transmis Assad lui Putin.

Siria a fost prima ţară care a recunoscut independenţa regiunilor separatiste iar,luna trecută, şi-a afirmat intenţia de a stabili relaţii diplomatice cu acestea.

Cu şase ani înainte de invazia în Ucraina, Rusia a început o operaţiune militară în Siria pentru a susţine regimul Assad

Bashar Al-Assad a declarat joi că salută orice propunere a Rusiei de a înfiinţa noi baze militare şi de a creşte numărul de trupe în ţara sa, sugerând că prezenţa militară rusă în Siria ar trebui să devină permanentă, conform Reuters.

„Credem că extinderea prezenţei ruseşti în Siria este un lucru bun”, a declarat Assad în interviul pentru RIA. „Prezenţa militară a Rusiei în orice ţară nu ar trebui să se bazeze pe ceva temporar”, a punctat el.

Assad a preluat controlul peste o mare parte din Siria cu ajutorul Rusiei şi Iranului

De la baza aeriană Hmeimimim, Rusia lansează lovituri aeriene în sprijinul lui Assad dar controlează şi baza navală Tartus din Siria, singurul său punct de sprijin naval în Marea Mediterană, folosit încă din vremea Uniunii Sovietice.

În ianuarie, Rusia şi Siria au restaurat baza militară aeriană al-Jarrah din nordul Siriei pentru a fi folosită în comun.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)