Dialog spectaculos între Papa Francisc și un editorialist italian, declarat ateu

Publicat: 11 09. 2013, 18:19
Papa Francisc demonstrează o dată în plus că este un Suveran Pontif foarte ancorat în realitate. El a răspuns, într-un text amplu apărut miercuri în cotidianul de stânga La Repubblica, întrebărilor adresate...

Papa Francisc demonstrează o dată în plus că este un Suveran Pontif foarte ancorat în realitate. El a răspuns, într-un text amplu apărut miercuri în cotidianul de stânga La Repubblica, întrebărilor adresate de un celebru editorialist al publicaţiei, ateu declarat şi a apreciat că dialogul este „preţios şi necesar „.

În două editoriale din lunile iulie şi august, Eugenio Scalfari, intelectual de stânga şi cofondator al cotidianului La Repubblica, i-a adresat Papei întrebări de fond despre relaţiile dintre religie, om şi societatea modernă.

În mod inedit, Papa i-a răspuns într-un text publicat pe mai multe pagini ale ziarului.

„Cultura modernă fondată de Secolul luminilor a acuzat deseori Biserica şi cultura de inspiraţie creştină că reprezintă obscurantismul superstiţiei, care se opune luminii raţiunii. A venit momentul pentru un dialog deschis şi fără prejudecăţi, care poate redeschide uşa unei întâlniri serioase şi fecunde.”

„Mă simt confortabil ascultându-vă întrebările şi căutând împreună cu dvs căile prin care vom putea, poate, să facem o parte din drum împreună”, a adăugat Papa în acest răspuns din care cea mai mare parte este consacrată temelor teologice.

La întrebarea ”Dumnezeul creştinilor îi iartă pe cei care nu cred şi nu caută credinţa?”. papa a răspuns afirmativ, spunând că „păcatul, chiar şi pentru cei care nu cred, este de a fi împotriva propriei lor conştiinţe”.

Într-un paragraf consacrat evreilor, papa a afirmat că, „în încercările teribile la care au fost supuşi de-a lungul secolelor’, ei ‘şi-au păstrat credinţa în Dumnezeu şi, de aceea, nu le vom putea fi niciodată suficient de recunoscători, ca Biserică şi ca umanitate”.

Papa a recunoscut de asemenea „infidelităţile, greşelile şi păcatele care au fost comise şi care ar putea fi comise în continuare de cei care formează Biserica”, încheindu-şi inedita scrisoare cu formula: „cu apropierea mea fraternă, Francisc”.